Джихадистите от Ислямска държава се бият с американско оръжие
Джихадистите от Ислямска държава се бият с американско оръжие / netinfo

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" се сражават с американски оръжия, заграбени от иракската армия или от умерената сирийска опозиция, която Западът подпомага срещу режима на президента Башар ал Асад в Сирия, предаде Франс прес, позовавайки се на доклад, публикуван в Лондон.

Изследването на организацията "Проучвания за оръжията, използвани в конфликти" (Conflicy Armament Research) базира заключенията си на сведения на кюрдските части, които се опитват да спрат настъплението на ислямистите в Ирак.

Сред оръжията на джихадистите има значително количество ракети "М-16", а ракетите, използвани от тях в Сирия са идентични с модела М-79, доставен от Саудитска Арабия на бунтовниците от Сирийската свободна армия, отбелязва докладът. При превземането на втория по големина иракски град Мосул джихадистите са се сдобили и с високопроходими автомобили "Хъмви", които са били използвани при самоубийствени атентати срещу иракски части. Автомобилите "Хъмви" са сред най-честите цели на американските въздушни удари срещу позиции на ислямистите в Ирак.

САЩ инвестираха седем милиарда долара за въоръжаване и обучение на иракската армия, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА