Кои всъщност са арийците?
Кои всъщност са арийците? / Thinkstock/Getty Images

Кои всъщност са арийците? Според Уикипедия това е населението на Иран, според Хитлер това е германското население, а според други това са славяните. Вярно ли е, че славянският етнос е най-голям сред бялата раса? И ако не, кой е?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Едно е представата на Хитлер, друго е арийската раса и изобщо концепцията за расата и расовата чистота. Най-напред дали славянският етнос е най-многоброен сред бялата раса? По официални статистически данни в Европа има 235 млн. славяни, 190 млн. от латински и романски етнос, 180 млн. от германски, 13,5 млн. от угро-фински, от 6 до 10 млн. арменци, между 2 и 20 млн. келти, не е ясно със сигурност, 7,5 млн. албанци и още какви ли не. Това е за Европа. Страшна мешавица. Иди разбирай, къде свършва един етнос и започва друг. В световен план е още по-зле.

Да, принципно славяните са най-много. Сега обаче идва време да се заемем с расовите предразсъдъци. Терминът арийци съществува само, за да прави разлика от семити и да определи населението от индоевропейски произход и от тази езикова група. Това в по-общ смисъл са арийците - древен народ, обитавал днешна Индия и Иран. Ние сме техни наследници. Думата е санскритска, означава благородник. На латински айрия е името на част от перси. Арийците или по-правилно айриянците, като чиста раса, са сравнително късна концепция. През XVІІІ век умните глави на Европа умират да систематизират. И как се систематизира човек? Полово и по това от какъв произход е. С произхода има два трика. Към коя класа принадлежи или към коя раса. Ето как започва едно теоретизиране.

И докато ние тук, заради социалистическото ни минало, сме много наясно с класовите дефиниции, расовите малко ни убягват. Но и те са точно толкова пъстри. На първо време арийците са всички европейци и тяхната връзка е по-скоро езикова, говорим един общ стар индоирански език. Но с течение на философстването, щом структурираме класите, правим същото и с расите. Така се ражда псевдоучението за значението на расите и коя от тях е по-висша - арианизъм. На първо време се смята, че цялата бяла раса е по-висша и тъй като всички европейци минават за арийци, по архаично определение, европейците са над семитите и негроидите. В този план арийци са славяните, германците, гърците, келтите. Всички са арийци. Обаче между двете войни темите за класата и расата дават нови идеологии и двете получават следователно нов прочит.

За класата друг път ще говорим, но при расата нещата, според германската идеология, стоят така. Нордическата раса е по-висша от останалите. Това са арийците. Славяни, латинци, угро-фини са на по-ниско ниво, макар формално погледнато също да са арийци. Това си е висша форма на пропаганда, защото расизмът не е наука. Ето как можем да обобщим. Арийците са етнос от Индия и Иран, по-различни от семитите. Ние европейците, сме техни наследници и всички в Европа са арийци. А кои са истинските арийци е все едно да питаме коя е истинската работническа класа.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук