Христо Алексиев: Провокираме децата да играят навън с детски площадки, които произвеждат енергия - част 2
Христо Алексиев: Провокираме децата да играят навън с детски площадки, които произвеждат енергия - част 2 / netinfo

Когато го попитате какво прави, той отговаря, че създава електричество от детската игра. Звучи странно, но е факт, че идеята му работи. Набира скорост. А самият той мечтае за глобална експанция.

Запознайте се с Христо Алексиев, български предприемач и иноватор, който вярва, че офлайн и онлайн пространствата могат да работят заедно, да си помагат, да не си пречат. И всички да печелят от това. В новият епизод на проекта на Дарик и IBM той разказва за това как ще върне децата на детските площадки навън. Повярвахме на Христо веднага, защото той прави всичко от сърце.

Прочетете първата част на интервюто

Печелите с това, че имате много ясна изразена визия за това какво искате да направите. Ако не се лъжа, бяхте единствената офлайн компания, която получи финансиране. Ако приемем, че идеята ви е добра, каква е бизнес ситуацията? Печелите ли от идеята си?

Това, което ни помага, е точно ясната ни визия и ясният бизнес модел. Все пак, тъй като става дума за физически обекти има една величина - скоростта, с която бихме могли да се разрастнем, тя е лимитирана. Чисто логистично. Ако говорим за мобилно приложение, поставяш го в един виртуален магазин за приложения и той се продава. Целият свят има достъп до него. При нас е малко по-сложно.

При вас и инвестицията е по-голяма.

Да, изискват се повече пари. Това, което ние сме направили, е да оптимизираме тези процеси като максимална част от операциите, които не са директно свързани с иновациите, се дават на други фирми. Ние се опитваме да произвеждаме главно интелектуални продукти. Имаме мрежа от производители, които ни помогат с компонентите. В момента изграждаме и мрежа от дистрибутори, които да ги разпространяват в целия свят.

Къде в България?

Първите ни проекти бяха с една електроснабдителна фирма, те са в Кърджали и в Пазарджик. Направихме две детски площадки изцяло с наши съоръжения. Все пак е важно да кажа, че идеята ни е да правим детски площадки не само с наши съоръжения, а те просто да са компонент от съществуващите. На следващ етап искаме да слезем по-надолу в производствената верига и да правим компоненти, които да се вграждат от производителите в техни модели. Подобен е бизнес-модела на Shimano и на Intel. Искаме да направим това, тъй като това е начин да растем. Изграждането на дистрибуционни канали е доста скъп процес. Вместо да изграждаме мрежа от дистрибутори във всяка една държава, по-добро е да отидем при производители и да им предлагаме компоненти, които те бихфа могли да интегрират в съществуващите си модели.

Разкажи ми за екипа.

Ние сме двама души. Илиан е другият, той е навярно най-добрият индустриален дизайнер или поне един от най-добрите. Доказателство за това е, че той има две награди Red Dot Design Award, което е еквивалент на Оскарите в индустриалния дизайн. Става дума за много добър дизайнер. С негова помощ разработваме шест нови модела и започнахме да създаваме точно компоненти, които са с неутрален дизайн и изключителна функционалност. Много лесни за интеграция. Така ще ползваме и съществуващата дистрибуционна мрежа на производителите.

Христо Алексиев Провокираме децата да играят навън с детски площадки които произвеждат енергия  част 2
netinfo
Прогнозата ти за развитието на детската площадка като такава през следващите пет години?

На първо място е факт изселването от провинциалните райони към градовете. Тук има една специфика, която трябва да се знае. Някои райони, особено около екватора, са проблемни за детската площадка, заради високите температури. В този смисъл развитието на детската площадка е обусловено от ръста в развитието на градските райони, но и от географското разположение. Нашето виждане, е че в близките пет години офлайн и онлайн света, що се касае до детската площадка, ще започнат да се преплитат. В момента правим детски площадки, които светят, свирят и т.н., благодарение на произведената от децата енергия. Нашата цел обаче не е само това. Искаме компонентите, които влагаме, да произвеждат енергия, която освен за забавление да позволява свързване на тези играчки с Интернет. Ако трябва да го визуализирам като идея, много е вероятно до пет години децата да играят на компютъра си, но за да минат от едно ниво в друго да трябва да отидат на реална детска площадка, а данни за тази игра да с в сървъра на играта. Когато то се върне обратно, детето ще има т.нар. виртуална валута, за да мине в следващото ниво. Това е част постепенното преплитане между тези два свята, а не противопоставянето им.

Това интервю е част от проекта на Дарик и IBM "5 in 5 иновации: какво следва през следващите пет години?" Проектът е базиран на технологичните сценарии на IBM, които представят развитието и иновациите в 5 основни сфери - образование, здравеопазване, търговия, сигурност и градска среда. Считаме, че тези сектори ще търпят голям технологичен подем и са неразвривно свързани с нашето устойчиво развитие като обществена и бизнес среда.

Всички интервюта, които ще прочетете тук, са с българи, защото вярваме, че нашата страна създава условия за устойчиво развитие на интелигентни технологии и иновативни идеи.

 

Христо Алексиев Провокираме децата да играят навън с детски площадки които произвеждат енергия  част 2
netinfo

Натиснете тук за повече информация