Представят две изложби за освобождението на Добруджа през Първата световна война
Представят две изложби за освобождението на Добруджа през Първата световна война / netinfo

Изложбата „Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа 1916 -1918 година” гостува в Добрич. Експозицията е подготвена от Исторически музей - Тутракан и представя освобождаването на Южна Добруджа по време на Първата световна война.

В края на юни 1913 г., по време на Междусъюзническата война, кралска Румъния заграбва от България Южна Добруджа. След началото на Първата световна война и влизането на Румъния във войната на страната на Антантата се създават благоприятни предпоставки за възвръщането на Добруджа към България. На 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния, възприемана от българското общество като справедлив акт на историческо възмездие. Срещу румънските войски настъпват частите на Трета българска армия под командването на ген. Стефан Тошев. Най-решителното и кръвопролитно сражение на Добруджанския фронт през есента на 1916 г. се разиграва край Тутракан, превърнат от румънците в непревземаема крепост. Началото на атаката започва в ранната утрин на 5 септември 1916 г., като само за два дни българските войници сломяват съпротивата на противника. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, а битката, известна още и като „Тутраканска епопея” влиза в аналите на българската бойна слава.

Втората изложба - „Трета Българска армия и освобождението на Северна Добруджа от румънска окупация в картички и снимки (1916–1918)”, е подготвена от Исторически музей - Добрич. Тя представя изключително интересна колекция от картички и фотографии, кито илюстрират бойните действия и присъствието на българските войски в Северна Добруджа по времето на Първата световна война (1916 – 1918). Колекцията е дарена на музея от общинския съветник Младен Матеев.
Двете изложби се откриват от 17.00 часа в Дом- паметник "Йордан Йовков".