25 партии и коалиции регистрираха листи в РИК
25 партии и коалиции регистрираха листи в РИК / DarikNews.bg, архив

Пълният набор от партии и коалиции, заявили участие в ЦИК за парламентарните избори на 5 октомври, са регистрирали листи в Районната избирателна комисия във В. Търново. Това стана ясно, след като снощи изтече срокът за регистрация на листите. Теглената черта показа, че за гласа на великотърновци ще претендират номинираните от 25 формации на национално ниво кандидат-депутати. Първи са вписали листата си от ДПС, а последни за вота във В. Търново се регистрираха от НДСВ, съобщи председателят на РИК Десислава Йонкова.

Политическите партии ДПС, ГЕРБ и „Нова алтернатива” и коалициите „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”, „БСП - лява България”, „Десните” и „България без цензура” издигат по 16 кандидат-депутати. Листа с двама кандидати представя ПП „Социалдемократическа партия”, а ПП „Общество за нова България” и ПП „Нова сила” имат по един кандидат за народен представител.

Пълният състав на листите е публикуван на сайта на ЦИК и вече е изпратен до комисията за проверка на досиетата за установяване на съпричастност на регистрираните кандидати с бивши репресионни органи, уточни тя. По думите на Йонкова представените в РИК кандидатски листи са отговаряли на законовите изисквания. На нито една партия и коалиция не е даван срок за отстраняване на нередовност в документите.

4 септември е крайният срок, в който кметовете трябва да внесат в РИК предложения за състава на секционните избирателни комисии. На този етап единствено Община Велико Търново е регистрирала членовете на своите 137 СИК. Комисията ще излезе с решения за СИК до 9 септември. Лицата, които искат да гласуват по настоящ адрес трябва да подадат заявления в съответните кметства до 20 септември.