Медиана: 6 партии влизат в парламента, АБВ и „Атака”  са на ръба
Медиана: 6 партии влизат в парламента, АБВ и „Атака” са на ръба / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Медиана: 6 партии влизат в парламента, АБВ и „Атака” са на ръба
74588
Медиана: 6 партии влизат в парламента, АБВ и „Атака” са на ръба
  • Медиана: 6 партии влизат в парламента, АБВ и „Атака” са на ръба

Ако предсрочните парламентарни избори бяха днес, шест формации: „Коалиция БСП лява България", ГЕРБ, "България без цензура", Реформаторският блок, „Патриотичен фронт" и ДПС биха преминали бариерата за влизане в парламента. Други две - АБВ и "Атака", запазват шансовете за преминаване на бариерата. Това показва национално представително проучване на "Медиана", направено между 27 август и 1 септември сред 998 души, представено от Кольо Колев.

Според „Медиана" партия ГЕРБ води с 9,3 на сто пред основния си опонент БСП, посочи Кольо Колев. Според данните за ГЕРБ биха гласували 26,8 на сто от анкетираните, за БСП - 17,5 процента. В парламента влизат ДПС с 9,2% от вота, „България без цензура" - с 4,7 на сто, Реформаторски блок с 4,4% и Патриотичен фронт с 4,3 на сто.

Засега, според „Медиана", "Атака" и АБВ остават извън парламента със съответно - 3,7% и 3,3%. Колев заяви, че ще е изключително трудно създаването на работещо мнозинство и въпреки преднината на ГЕРБ.

„Ще бъде много трудно да се състави работещо мнозинство. ГЕРБ, въпреки че води с 9,3% пред основния си опонент, ще му бъде много трудно да достигне, дори и до резултатите, които имаше през 2013 година - 97 депутатски места. При това положение идеята, че ще може да се състави двупартийна коалиция, например с Реформаторския блок, изглежда много слабо вероятна. Ще им трябва трета, а вероятно и четвърта политическа формация, ако не прибягнат до съучастие на БСП и ДПС", обясни експертът.

Колев коментира и рейтинга на политиците:

„Това, което прави впечатление, е, че бившият президент значително е изпреварил настоящия президент. Това не е одобрение, а оценка. А господин Близнашки не се ползва с особено голяма популярност. Не се ползва с голяма популярност поради простата причина, че има доста съмнения във възможността и желанието на служебното правителство да проведе честни избори, в този смисъл да не вземе страна и да не играе за едни или други", допълни той.