Пристигна „Касторо Сей”, който ще заварява тръбите за „Южен поток”
Пристигна „Касторо Сей”, който ще заварява тръбите за „Южен поток” / netinfo
Пристигна „Касторо Сей”, който ще заварява тръбите за „Южен поток”
74587
Пристигна „Касторо Сей”, който ще заварява тръбите за „Южен поток”
  • Пристигна „Касторо Сей”, който ще заварява тръбите за „Южен поток”

Специализираният кораб, който ще заварява и полага в Черно море тръбите от газопровода „Южен поток” пристигна в пристанище „Бургас изток – 2”. „Касторо сей” пристига от Ротердам и ще остане тук до пълното приключване на работата по морската част от газопровода

Тръбополагащият съд застана на 32-ро корабно място в порта, което осигурява газене до 12.5 метра. Тук на неговия борд ще бъдат заварявани 12-метровите тръби, на групи по  4. След това сегментите, всеки дълъг 49 метра и тежащ над 40 тона, ще бъде полаган на дълбочина до 2 300 метра, по предварителни разчети.

„Касторо сей” е колонно стабилизиран, полупотопяем тръбополагащ кораб. Дълъг е 152 метра, широк – 70.5 метра. Оперативното му газене е от 8 до 15 метра. Оборудван е с два въртящи се кулокрана, повдигащи до 134 тона и три 110- тонни тръбни обтегачи. Екипажът му е 330 души. Построен е през 1978 година.

Работил е по подводни трасета в Черно, Средиземно и Северно море. Засега няма информация дали работата по заваряването на тръбите ще започне, заради сложната обстановка около изграждането на проекта „Южен поток” през последните няколко месеца.