САЩ нанесоха нов въздушен удар по позиции на джихадистите в Ирак
САЩ нанесоха нов въздушен удар по позиции на джихадистите в Ирак / снимка: БГНЕС, архив

САЩ нанесоха нов въздушен удар по позиции на бойците от джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак, предаде ИТАР-ТАСС.

Унищожени са 16 бойни машини на ислямистите.

Централното командване на американската армия уточни, че бомбардировката е направена по цели в близост до най-големия язовир в Ирак, разположен недалеч от град Мосул.

Междувременно стана ясно, че президентът Барак Обама е решил да изпрати още 350 военни за охрана на американското посолство и дипломатически персонал в Ирак, предаде Ройтерс.

Според говорителя на Пентагона Джон Кирби по този начин общият брой на американския военен персонал в Ирак ще нарасне до около 820 души. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ИТАР-ТАСС, уточни, че тези сили няма да участват във военни действия, но присъствието им е наложително заради активизирането на бойците на ислямистката групировка "Ислямска държава".

На срещата на върха на НАТО в Уелс Обама ще се консултира със съюзниците за създаване на "широка международна коалиция, която да приложи обхватна стратегия за защита на американците и подкрепа на партньорите" в борбата с ислямистите, съобщиха още от Белия дом.

Като част от тази инициатива в скоро време държавният секретар Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл ще заминат за Близкия изток с мисия да "изградят по-силно регионално партньорство" срещу възхода на "Ислямска държава".

Съобщението на Белия дом идва ден, след разпространението на видео, показващо как ислямисти убиват втори американски журналист за две седмици - репортера Стивън Сотлоф, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА