Ислямисти екзекутираха втори американски журналист
Ислямисти екзекутираха втори американски журналист / Guliver/Getty Images

Ислямистите от организацията Ислямска държава качиха в интернет видеозапис с предполагаемата екзекуция на втори американски заложник, журналиста Стивън Сотлоф, предадоха световните агенции, като се позоваха на SITE, американската служба, която следи съобщенията в ислямистки сайтове.

Сотлоф е журналист на свободна практика за списанията "Тайм" и "Форин полиси", видян за последно в Сирия през август 2013 г., посочва Асошиейтед прес.

Той се появи във видеозапис на ИД миналия месец, в който се виждаше екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули. Тогава облеченият в оранжеви дрехи Сотлоф беше заплашен със смърт подобна на тази на Фоули, ако САЩ не спрат въздушните си удари в Ирак.

Сега записът, в който се вижда екзекуцията на Сотлоф, е наречен "Второ послание за Америка". В него Сотлоф е със същите дрехи като в предишното видео, преди да бъде обезглавен от същия маскиран боец на ИД, обезглавил Фоули. Ислямистът казва, че екзекуцията на Сотлоф е наказание за продължаващите въздушни удари на Обама срещу ИД в Ирак, предаде АП.

"Аз се върнах, Обама, и се върнах заради твоята арогантна външна политика срещу ИД, въпреки нашите сериозни предупреждения", казва ислямистът. После той допира ножа си до врата на Сотлоф, допълва Франс прес. След това маскираният мъж, отправя заплахи и по адрес на британски заложник на ИД, идентифициран като Дейвид Хейнс,
допълва Ройтерс. Във видеото се вижда и британецът, посочва АФП.

В записа ИД отправя предупреждение към правителствата да се оттеглят от пагубния съюз с Америка срещу ИД, допълва Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че автентичността на записа се проверява. "Сега нашите мисли и нашите молитви са за Сотлоф и за неговото семейство и за онези, които работиха с него", каза Ърнест.

Преди броени дни майката на Сотлоф - Шърли, помоли ислямистите да пощадят сина й, който е невинна жертва, припомня АП.

Сотлоф е на 31 години. Роден е в Маями. Завършил е журналистика в Централния университет на Флорида. Работил е освен за "Тайм" и "Форин полиси" и за седмичника "Крисчън сайънс монитор" и за "Уърлд афеърс".

Добър познавач е на Близкия изток. Беше отвлечен на 4 август в 2013 г. в Алепо, в Сирия, припомня Франс прес.

Източник: БТА