Предупреждават за обилни валежи, оранжев код е обявен за 8 области
Предупреждават за обилни валежи, оранжев код е обявен за 8 области / снимка: DarikNews.bg, архив

Оранжев код е обявен за днес в 8 области на Северозападна и Централна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София-област, Ловешка, Габровска, Пловдивска и Старозагорска. В тези области очакваните количества дъжд за денонощието ще бъдат около 30-60 л/кв.м. За останалите 20 области в страната обявеният код е жълт заради.

В областите на Югозападна и Южна България, включително в София, очакваните количества дъжд за денонощието са 20-40 л/кв.м. На североизток и изток очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.

От днес до неделя, в резултат на предвижданите интензивни валежи и очакваните значителни водни количества, ще се повишат водните нива в цялата страна, като по-съществени повишения са възможни на Дунавските реки Нишава, Ерма, Видбол, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Вит - горно течение, Осъм - горно течение, Янтра - горно течение, в поречията Тунджа, Марица горно течение (притоците й Сазлийка, Стряма, Чепеларска, Първенецка, Тополница), Арда и притоци, реките Места и Струма. На места са възможни внезапни наводнения, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В четвъртък валежите ще продължат, като в отделни райони отново ще бъдат интензивни и значителни. Очаквани количества са между 15-30 л/кв.м, но локално могат до достигнат и до 40-50л/кв.м.

В четвъртък и петък водните количества в горното и средното течение на р. Искър ще се повишат. По-значителни повишения ще има във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Лесновска, р. Владайска, р. Искрецка, р. Малък Искър и р. Златна Панега.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg