Екоминистерството отговори за завода в Сланотрън
Екоминистерството отговори за завода в Сланотрън / Община Видин

Община Видин получи писмо от Министерството на околната среда и водите във връзка с реализиране на инвестиционното предложение „Инсталация за безотпадъчна преработка на отпадъчни автомобилни гуми" с възложител „Търговска и Технологична компания" АД. Копие от писмото е изпратено също до Константин Пенчев - омбудсман на Република България и Емил Георгиев - председател на инициативен комитет „Да спасим Златорожието".

От министерството отговарят във връзка с изпратено до тях писмо от председателя на инициативния комитет. От там пишат във връзка с издаденото решение № МО1 - 1 от 04.03.2010 г. по ОВОС: „За инвестиционно предложение „Инсталация за безотпадъчна преработка на отпадъчни автомобилни гуми" е проведена процедура по ОВОС, като директорът на РИОСВ - Монтана в качеството му на компетентен отговор по околна среда е издал Решение № МО1 - 1/ 2010 г. по ОВОС за одобряване осъществяването на инвестиционното предложение.

Административният акт е влязъл в законна сила и е окончателен. В конкретния случай, посочените мотиви за „формално провеждане на общественото обсъждане" и „множество неточности, съдържащи се в ДОВОС" при издаване на решението сочат хипотезата на чл.99, т.1 от Административно процесуалния кодекс".

Уточнява се, че в писмото от инициативния комитет „Да спасим Златорожието" няма изложени аргументи и не са представени доказателства, обуславящи наличие на основанията за възобновяване по т. 2-7 на чл.99 от АПК.

В хода на процедурата по ОВОС, при проведеното обществено обсъждане на доклада за ОВОС на инвестиционното предложение не са представени становища и мнения на засегнатата общественост, които да са срещу реализиране на инициативата. Решението на директора на РИОСВ - Монтана също не е обжалвано.

По реда на Закона за устройство на територията, за урегулиране на ПИ №000098, местността „Излаз" в с. Сланотрън е одобрен подробен устройствен план за регулация и застрояване, който е утвърден със Заповед №РД-02-11-511/07.09.2010 г. на кмета на Община Видин. Издадено е разрешение за строеж №96 /02.12.2010 г. за строителство на обект „Завод за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми" в същата местност.

В писмото от екоминистерството се обяснява, че относно издаденото разрешение за дейности с отпадъци №06-ДО-359-00/ 14.05.2014 г. изграждането и експлоатацията на инсталациите за пиролиза на излезли от употреба гуми се допуска единствено при спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците. Решението е публикувано на интернет страницата на РИОСВ - Монтана на 20.05.2014 г. и не е обжалвано в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд - гр. Монтана.

Решението е издадено преди въвеждане на обекта в експлоатация и след извършена проверка на място на площадката в с. Сланотрън, при която е установено, че инсталацията не е монтирана напълно и обектът не работи. В Условие №18 от разрешението за дейности с отпадъци се изисква - в срок до 1 месец от получаване на документ за въвеждане в експлоатация на обекта по ЗУТ, копие от същия да се предостави в РИОСВ - Монтана.

От регионалната инспекция ще осъществяват контрол по спазване на законодателството по околна среда и при констатиране на нарушения ще бъдат предприети съответните административно наказателни и/ или принудителни административни мерки.
„Като Ви благодаря за активната гражданска позиция, моля, при наличие на конкретни доказателства за нарушения на екологичното законодателство, същите да бъдат предоставени на МОСВ за извършване на нова проверка на постановените от РИОСВ - Монтана индивидуални административни актове" - завършва писмото.