Публикуваха редактирания вариант на Визия 2020
Публикуваха редактирания вариант на Визия 2020 / снимка: БГНЕС

Работният документ "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" е публикуван за обществено обсъждане на интернет страниците на правителството и на Министерството на отбраната.

Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Работния документ "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" можете да видите тук

Редактираният вариант на текста посочва рисковете „от незаконното анексиране на Крим от Русия и от конфликта в Източна Украйна" като най-сериозната опасност за мира и сигурността в Европа, след Втората световна война, съобщава „24 часа".

Сериозната промяна на съотношението на силите в Черноморския регион има непосредствено отношение към сигурността на България, се посочва още в документа.

Останалата част от визията, свързана с повишаване на военния бюджет и модернизацията на армията, е запазена без промяна.

Документът, както и решенията на НАТО на срещата на върха в Уелс, ще станат основа служебното правителство да приеме национална програма за отбраната на България до 2020 година.

Документът "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" бе преработен, след като първоначалният текст, в който Русия бе категоризирана като заплаха за сигурността на България, предизвика разногласия на високо ниво - между президент и служебен премиер.