Великотърновец влезе в управата на ДФ Земеделие след чистка
Великотърновец влезе в управата на ДФ Земеделие след чистка / DarikNews.bg, архив

Бившият шеф на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие" във Велико Търново Живко Живков стана заместник- изпълнителен директор на фонда. Той поема поста от Николай Дачев, който бе отстранен от длъжност и досега отговаряше за директните субсидии за единица площ, плащани от Европейския съюз.

35-годишният Живков оглавяваше Областната дирекция на ДФ „Земеделие" в продължение на четири години, като в началото на 2014 г. напусна ръководния пост  по собствено желание. Тогава той обяви, че причината за решението му е лична, но не отрече да е имало политически натиск върху него.

Общо трима от четиримата шефове на фонд "Земеделие" са сменени още в петък. Официално министерството на земеделието съобщи само за отстраняването на изпълнителния директор Атанас Добрев. Неговото място бе заето от Лозана Василева. Оказа се, че в петък са сменени и двама от тримата зам.-изпълнителни директори на фонда. Освободена е зам.-изпълнителната директорка Татяна Ангелова, която досега отговаряше за държавните помощи и програма САПАРД, съобщава "Труд". Нейното място ще бъде заето от Иванка Багдатова, която до момента бе шеф "Инвестиционно кредитиране" в централата на фонд "Земеделие" в София.

Поста си запазва единствено зам.-шефката на фонда Атидже Алиева-Вели. В момента тя отговаря за Програмата за развитие на селските райони. Официално причините за всички смени във ведомството не са посочени.