Ново дарение за архива на Дом-паметник  „Йордан Йовков”
Ново дарение за архива на Дом-паметник „Йордан Йовков” / netinfo

Ново дарение е постъпило за архива на Дом-паметник „Йордан Йовков”, съобщава уредникът на музея Кремена Митева. Това е книга на полската българистка Божена Жеймо. Обемиститото изследване (335 страници) е изцяло посветено на Йордан Йовков, което е рядкост, тъй като чуждите литературоведи обикновено пишат само отделни статии или студии върху творчеството на белетриста, посочва Митева.

Книгата е дарение от проф. Илия Пачев, в момента преподавател в университета на град Лодз, Полша, който през 2010 г. участва в проведената в Добрич националната научна конференция „Йордан Йовков – разночетения”.

Изследването на Божена Жеймо, преподавател в университета „Николай Коперник” в град Торун, е всъщност нейната докторската дисертация. Трудът ѝ е озаглавен „Отвъд границата. Мотиви за трансгресията в творчеството на Йордан Йовков” („Ponad stan. Motywy transgresyjne w twórczości Jordana Jowkowa”).

Книгата е издадена през 2010 г. в родния град на Коперник – Торун, Полша. Трудът е илюстриран с репродукции на едно от емблематичните имена в културния живот на България от 1920-те години – художника Иван Милев, което я прави интересна и в полиграфично отношение.