Обвиниха Мишел Азанависиюс, че е плагиатствал сценария на Артистът
Обвиниха Мишел Азанависиюс, че е плагиатствал сценария на Артистът / Guliver/Getty Images

Сценарист заведе дело срещу режисьора Мишел Азанависиюс, като го обвинява, че е плагиатствал негов сценарий, за да заснеме филма "Артистът", отличен с 5 награди Оскар, предаде Франс прес.

Запитан от информационния сайт Hexagones, който разкри аферата, Азанависиюс, който е режисьор също на филма "Търсенето" - римейка на едноименния филм от 1948 година на Фред Цимерман с участието на Монтгомъри Клифт, заяви, че съвестта му е чиста. "Сценарият на тъжителя няма нищо общо с моя филм, нито с написания от мен сценарий", увери режисьорът.

Делото е заведено също срещу продуцентската фирма "Птит рен" на Тома Лангман - един от най-известните френски продуценти и син на режисьора Клод Бери.

Адвокатката на Лангман Флоранс Ватрен каза, че клиентът й изобщо не е разтревожен.

Делото е заведено от Кристоф Валднер. Той твърди на страницата си в интернет, че написал сценария на немия черно-бял филм "Свенливост - симфонията на малкия човек", посветен на прехода от нямо кино към филми със звук. "Първата версия на филма датира от 1998 година, а търсенето на финансови средства за създаването му продължи 13 години", пояснява сценаристът. Той се свързал с Беренис Бежо - изпълнителката на главната женска роля в "Артистът" и съпруга на Азанависиюс, за да й предложи да се яви на кастинг, когато моментът стана подходящ.

След като гледал "Артистът", Валднер преценил, че в него има много безспорни прилики със "Свенливост - симфонията на малкия човек". Тези твърдения се оборват от Азанависиюс. "Не знам до каква степен той е убеден, че е налице плагиатство, но моят филм няма нищо общо със "Свенливост - симфонията на малкия човек" - отбеляза режисьорът. - Той има право да ме атакува, аз - да се защитя. Отговорът ми е - "Прочетете неговия сценарий и сравнете двата филма"."

Източник: БТА