Провериха дигите и речните корита в Русенска област
Провериха дигите и речните корита в Русенска област / DarikNews, архив

Междуведомствената комисия, която извърши проверка на състоянието на речните корита и диги в област Русе излезе с констатациите си.  Пълните протоколи са публикувани на интернет страницата на Областна администрация – Русе на http://www.ruse.bg.

Сред констатациите на експертите са установени натрупвания на паднали дървета по поречието на реките, преминаващи през Русенска област, езорирали брегове, диги, обрасли с храстовидна и дървесна растителност. Комисията е дала предписания и срокове, в които те да бъдат изпълнени от отговорните институции, собственици и стопани.
Членовете на Междуведомствената комисия и служителите на „Напоителни системи” ЕАД, клон Долен Дунав трябва да изготвят проектно-сметна документация за необходимите средства за почистване на речните корита и възстановяване на тяхната проходимост извън урбанизираните територии. Комплектите документи, придружени от писмо за подкрепа на Областния управител, ще бъдат внесени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Напоителни системи” ЕАД, клон Долен Дунав трябва да изготвят и предоставят в Областна администрация – Русе проектно-сметната документация и за почистване и възстановяване на дигите и корекции на обследваните реки извън урбанизираните територии. От своя страна областният управител ще изготви писмо за подкрепа до „Напоителни системи” ЕАД-  София за последващо кандидатстване от тяхна страна пред МКВМПС.

Проверката на състоянието на речните корита и диги в региона беше инициирана със заповед на Областния управител на област Русе в началото на месец август 2014 г. Тя беше свързана с усложнената хидроложка обстановка, която предизвика сериозни наводнения в различни региони на България.