Балконинг туристите по Южното Черноморие намаляват
Балконинг туристите по Южното Черноморие намаляват / снимка: ThinkStock/Getty Images
Балконинг туристите по Южното Черноморие намаляват
74578
Балконинг туристите по Южното Черноморие намаляват
  • Балконинг туристите по Южното Черноморие намаляват

По-малко младежи, които практикуват балконинг и бар-турове, и повече български туристи са почивали през това лято по Южното Черноморие, съобщи пред Дарик Елена Иванова от Съюза на собствениците "Слънчев бряг". Според предварителния анализ на сезона месец юли е бил по-слаб в сравнение с миналата година, но август е бил сравнително натоварен, макар и с очакван лек спад.

След 10-ти септември се очаква второ намаление на цените на почивките в повечето хотели, с около 15-20 процента, обясни Иванова, като уточни, че цените вече са били понижени от 20-ти август.

Конфликтът между Русия и Украйна е оказал влияние върху притока на туристи от двете държави към българските курорти, обясни Елена Иванова.

"Имаше спад на туристи от Украйна, независимо че продължаваха да идват и с автомобили както всяка друга година, и кацаха самолети от там. Независимо от това обаче се усети сътресение. Усети се и фалитът на няколко руски туроператора и тази година, което също е някакво отражение на несигурната обстановка там. Така че не бих казала, че туристите от Русия и Украйна бяха толкова представени, колкото миналата година и не бих казала, че нямахме сътресение заради конфликта", каза тя.

От Съюза на собствениците "Слънчев бряг" планират готовността си за протест в средата на септември във връзка с нерешените проблеми в сектора. Те предвиждат да затворят пътя Бургас-Варна на 17 септември, за да покажат, че незавършеният четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг създава изключително големи затруднения и голяма пречка за безпроблемното придвижване както на българите, които се възползват от магистралата София-Бургас и не могат да продължат по такава до Слънчев бряг, така и гостите, които пристигат с чартъри, които пък ползват превози от летище "Сарафово" до Слънчев бряг и понякога пътуването отнема час-час и половина, при положение че полетът им е не повече от два часа.