МОН дава по 400 лв. на ученици, останали без дом след наводнението в Мизия
МОН дава по 400 лв. на ученици, останали без дом след наводнението в Мизия / снимка: БГНЕС, архив

Министерството на образованието и науката ще отпусне по 400 лв. на ученици, чиито семейства са загубили домовете си след наводнението в Мизия, съобщи министърът на образованието и науката Румяна Коларова.

Става дума за 12 деца от двете училища в града, къщите на които са напълно разрушени, уточни министър Коларова. Тя допълни, че средствата ще се дават във вид на ваучери чрез училищата в Мизия. Ваучерите са предназначени за закупуване на учебници и най-необходимото за новата учебна година, каза още тя.

Министър Коларова посети Мизия и провери състоянието на сградите на основното училище "Цанко Церковски" и Професионалната гимназия по химични технологии в града, които бяха сериозно засегнати от наводнението, предизвикано от
придошлите води на река Скът в началото на август.

Учебната година ще започне нормално на 15 септември в двете училища в Мизия, благодарение на усилията на местната власт, ръководствата на учебните заведения, педагогическия персонал, доброволците и хората от града, посочи министър Коларова в отговор на въпрос след като провери състоянието на сградите. Тя допълни, че е създадена организация учебните занятия за общо над 350 ученици да се провеждат на горните етажи на училищата, докато на приземните текат ремонтни дейности.

Румяна Коларова припомни, че правителството отпусна авансово 1 милион лева на община Мизия за първоначално справяне с щетите от наводнението. Общинските власти ще оценят щетите и разпределението на средствата. Тя отбеляза, че сградата на професионалната гимназия, строена през 1965 г., е пострадала повече, защото няма бетонна плоча на приземния етаж и има пропадания в коридорите и класните стаи и най-вероятно ще е необходимо сериозно укрепване.

В другото училище са извършени качествени ремонти през последните години по различни проекти, затова основната сграда е по-малко засегната от наводнението, сподели впечатленията си министърът на образованието. Според нея най-належащото е възстановяване на физкултурните салони и спортните съоръжения в двора, както и на парната инсталация.

Според министър Коларова най-важното е, че Регионалната здравна инспекция е извършила проверка на сградите, установено е, че няма зарази, и до 15 септември ще бъде дадено разрешение за начало на учебните занятия в тях. Румяна Коларова каза в заключение, че бедствието е голямо и изрази благодарност към всички, които с доброволен труд или дарения са направили възможно успешното начало на учебната година в Мизия.

Източник: БТА