EVN иска увеличение на цената на тока със 17,9% от октомври
EVN иска увеличение на цената на тока със 17,9% от октомври / Dariknews.bg, архив

Увеличение на цената на тока със 17,9% поиска EVN от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Заявлението вече е внесено в комисията като от дружеството мотивираха искането си със същите принципи, следвани до този момент при формиране на ценовите предложения: разходно-ориентирани цени, избягване на скрити дефицити в системата, покриване на реалните оперативни, технологични и балансиращи разходи.

„Имайки предвид тези основни принципи, изчисленията на EVN България показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България е 17,9%.

От това увеличение 7,2% ще отидат директно в Националната електрическа компания (НЕК), а за дружествата на EVN ще останат реално 10,7%. Така крайните цени (без ДДС) за битовите клиенти в Югоизточна България биха били: 0,18205 лв/квтч през деня и 0,11244 лв/квтч за нощна тарифа.

Опитът от последните 25 години в България показва, че спирането на инвестиции неизбежно води до по-големи разходи в бъдеще. Известно е, че за периода 1989-2005 г. инвестициите в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България бяха на санитарния минимум.

С приватизацията през 2005 г. EVN пое ангажимент да навакса дългогодишното изоставане в технологичното и морално обновление на мрежата в рамките на издадената лицензия за следващите 35 години.

Като резултат до момента компанията е инвестирала всички средства, получени през цените обратно в сигурност на мрежата и в подобряване на клиентското обслужване. Единственото изключение е 2010 г., когато с изричното настояване на тогавашния съакционер Република България беше изплатен дивидент", се казва в официалното съобщение на електроразпределителното дружество.