Кремъл: Думите на Путин за превземане на Киев са извадени от контекста
Кремъл: Думите на Путин за превземане на Киев са извадени от контекста / БГНЕС, архив

Изказването на руския президент Владимир Путин, че Москва може "да превземе Киев за две седмици", е извадено от контекста и има друг смисъл, каза президентският помощник Юрий Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

По-рано в пресата се появиха твърдения, че в телефонен разговор Путин бил казал на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу: "Ако поискам, мога да превзема Киев за две седмици." Според съобщенията Барозу информирал за това лидерите на Европейския съюз, събрали се уикенда в Брюксел.

По думите на Ушаков разгласяването на подробности от телефонни разговори на председателя на ЕК е "некоректно и излиза извън рамките на дипломатическата практика". "Ако това е било направено, според мен това е недостойно за един сериозен политик", каза помощникът на Путин.

"Независимо дали тези думи са били казани или не, по мое мнение този цитат е бил изваден от контекста и е имал съвсем друг смисъл", подчерта Ушаков.

Той отново опроверга съобщенията за разполагане на руски войски в Украйна. "По този въпрос вече бяха дадени съответните пояснения", каза Ушаков, добавяйки, че тези информации "вече са били многократно опровергани" от Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА