Ефектът от корекциите по европрограмите към края на 2013-а е 166 млн. лв.
Ефектът от корекциите по европрограмите към края на 2013-а е 166 млн. лв. / снимка: Guliver/Getty Images

Финансовият ефект от корекциите, наложени по оперативните програми по Структурните и Кохезионния фондове на ЕС към 31 декември 2013 г., е 166 млн. лева.

Те представляват 1,9 на сто от изплатената безвъзмездна финансова помощ. Това сочи доклад на KPMG, представен от Александър Хинов на кръгла маса "Финансови рискове при управление на евросредствата - първите 7". Над три четвърти от стойността на всички финансови корекции са наложени по оперативните програми "Околна среда" /ОПОС/ и "Регионално развитие" /ОПРР/. Те са в размер на 91,7 млн. лв. по ОПОС и на 36,3 млн. лв. по ОПРР.

Високият дял на финансови корекции показва необходимост от мерки за повишаване на административния капацитет на съответните управляващи органи и на основните групи допустими бенефициенти по тях, отбелязват експертите.

74 на сто от наложените финансови корекции са свързани с възлагането на обществени поръчки, като почти три четвърти са установени от управляващите органи. Честотата на налагане на финансовите корекции е най-висока при ОПОС и ОПРР, където финансова корекция е наложена по всеки втори договор за безвъзмездна финансова помощ.

При всички оперативни програми, с изключение на ОПОС, преобладаващата част от финансовите корекции са наложени във връзка с регистрирани нередности след плащане на безвъзмездна финансова помощ.

Вицепремиерът Илиана Цанова заяви, че е от наложените финансовите корекции е очевиден недостатъчният капацитет и на централната администрация, на общините, областите и на другите бенефициенти. Сред темите, по които дискусията продължи в закритата за журналисти част, са мерките, които могат да се предприемат, за да се ограничат финансовите корекции, свързани с възлагане на обществените поръчки и оптимизиране на процедурата.

В дискусията участват също министърът на финансите Румен Порожанов, министърът на транспорта Николина Ангелкова и кметът на София Йорданка Фандъкова.