Нов случай на ебола в нигерийския град Порт Харкурт
Нов случай на ебола в нигерийския град Порт Харкурт / БГНЕС, архив

Нигерия потвърди за трети случай на ебола в град Порт Харкурт, с което общият брой на потвърдените заразявания в страната става 17. Освен това 231 души са под наблюдение, заяви вчера министърът на здравеопазването на африканската страна Ониебучи Чукву, цитиран от Ройтерс.

Броят 17 бе ревизиран, след като предишният който бе 16, е бил получен след грешка в броенето.

Лекар в Порт Харкурт е починал миналата седмица, след като лекувал човек, който от своя страна е имал контакт с американеца от либерийски произход Патрик Сойър, който бе и първият регистриран случай на заболяването в Нигерия.

Сойър пристигна от Либерия и припадна на летището в Лагос на 20 юли.

Промяната в посоката към Порт Харкурт показва колко лесно могат да бъдат подкопани усилията за възпиране на вируса, отбелязва Ройтерс. Нигерийското правителство реагира бързо в края на юли, предприемайки превантивни мерки, но един от хората, които са били в контакт със Сойър не е спазил карантината и отишъл на изток в Порт Харкурт, посочва Ройтерс.

След това той се е възстановил от болестта, но е заразил лекаря, който го е лекувал, който пък от своя страна починал от ебола. Трети случай в Порт Харкурт е пациентка в болницата на лекаря, която се заразила от него.

Здравният министър Ониебучи Чукву каза на пресконференция, че 72 души в Лагос, град с 21-милионно население, все още са под наблюдение. Други 199 души са под наблюдение в Порт Харкурт. По думите му двама души, които са имали контакт с лекаря в Порт Харкурт, имат симптоми и са поставени в изолация, но добави, че предварителните изследвания за ебола са отрицателни.

Източник: БТА