Българите в Македония ще могат да гласуват само в два града
Българите в Македония ще могат да гласуват само в два града / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Българите в Македония ще могат да гласуват само в два града
74563
Българите в Македония ще могат да гласуват само в два града
  • Българите в Македония ще могат да гласуват само в два града

На парламентарните избори българите в Македония ще могат да гласуват само в две секции - в Скопие и Битоля. Причината е, че македонските власти не разрешават отварянето на повече секции, съобщи по време на заседанието на Изборния борд към Министерски съвет Катя Тодорова, заместник-министър на външните работи. В сравнение, в Турция ще бъдат отворени 129 избирателни секции.

Междувременно в писмо до медиите от Министерство на външните работи направиха следните уточнения във връзка с некоректни медийни публикации след днешното заседание на Гражданския изборен борд към Министерския съвет относно произвеждането на избори на Народно събрание на 5 октомври на територията на Македония:

„Република Македония е страна с разрешителен режим относно провеждането на избори на нейната територия; Българската страна е поискала в предвидения в Избирателния закон срок разрешението на приемащата държава за разкриване на избирателни секции на територията на Република Македония както в дипломатическото и консулското представителство на Република България, така и извън тях; Получено е разрешение за разкриване на избирателни секции в посолството на Република България в Скопие и в Генералното консулство в Битоля".

Изборите в чужбина ще струват около 1,5 млн. лв., като е вероятно сумата да бъде и по-голяма.

Между 360 и 400 изборни секции ще бъдат отворени в чужбина за парламентарния вот. По-традиция най-голям е броят в Турция, където българските избиратели там ще могат да гласуват на 129 места. В Македония изборните секции са само 2. По думите на заместник-външният министър Катя Тодорова българските парламентарни изборите в Македония се провеждат според местното законодателство и властите там имат последна дума къде може да се гласува.

Според новите изборни правила, освен автоматично отворените секции, могат да бъдат открити и допълнителни изборни, като условието за тях е да бъдат събрани най-малко 40 заявления в срок до 9 септември. Освен това, при мотивирано искане от страна на българските дипломати, ЦИК също може да разреши откриването на нова избирателна секция в чужбина.

Тази година е вероятно за първи път българите в Австралия, Нова Зеландия и Исландия да гласуват за български парламент, където ще могат да се отворят избирателни секции.

По време на заседанието на изборния борд от правосъдното министерство съобщиха, че над 30 избирателни секции ще бъдат отворени в арестите и затворите. Към този момент близо 1400 арестанти и затворници са с право на глас. На последните парламентарни избори избирателната активност в затворите е достигнала 90,7%.