Мечка разкъса още животни в Калоферския балкан
Мечка разкъса още животни в Калоферския балкан / снимка: dariknews.bg/архив
Мечка разкъса още животни в Калоферския балкан
74557
Мечка разкъса още животни в Калоферския балкан
  • Мечка разкъса още животни в Калоферския балкан

Още 3 животни бяха нападнати и разкъсани от мечка в Балкана, съобщи за Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов.

През почивните дни са били убити още 2 овце от стадото на Николай Бичев, чието стадо бе нападнато от стръвница. Преди 10-тина дни мечката изяде общо 5 овце за 2 дни. Тази сутрин получих информация, че и една крава от стадото на сина ми също е разкъсана от мечка, каза Стоянов.

По мое мнение става дума за 2 различни хищника, защото двата инцидента са се случили в отдалечени на километри една от друга местности, коментира кметът на Калофер. Нашите крави пасат в местността Параджика, която попада на територията на национален парк „Централен Балкан“, докато овцете на Николай Бичев са в местността Старчовец в обхвата на Държавно горско стопанство – Карлово, обясни кметът.

Според него нападения на стръвници е имало и по-рано през годината, но стопаните не са сигнализирали. „Сега научаваме, че е имало убити 5 кончета в планината преди месеци. Собственикът им обаче не е сигнализирал за инцидента. През пролетта е имало и други инциденти“, обясни Румен Стоянов.

Комисия от експерти от земеделското и екологичното министерства е посетила пострадалите стопани в петък и е съставила протоколи за убитите животни. По закон на собствениците се полага обезщетение за щетите, нанесени от хищниците.

Все още няма разрешително за отстрела на мечката или мечките, които вилнеят в Балкана. Такива настървени животни трябва да се отстрелват, иначе няма спасение от тях, коментира още кметът на Калофер.