Меркел поиска още санкции срещу Русия, Москва готви ответни мерки
Меркел поиска още санкции срещу Русия, Москва готви ответни мерки / БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел призна, че приемането на нови санкции срещу Русия може да навреди на икономиката на Германия, но заяви, че бездействието в отговор на агресията на Москва в Украйна "не е вариант", предаде Ройтерс.

"Казвала съм, че санкциите могат да имат въздействие, включително върху германски компании. Трябва обаче да кажа и че има въздействие и когато се допуска някой да мести граници в Европа и да напада други страни с войските си. Приемането на поведението на Русия не е вариант. Следователно беше необходимо да се подготвят нови санкции", каза Меркел.

Европейската комисия вече започна изготвянето на предложение за нови санкции на ЕС срещу Русия. Те ще бъдат представени тази седмица, съобщи говорителката на ЕК Пия Хансен, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В отговор руското външно министерство заяви, че Русия ще предприеме ответни мерки, за да защити законните си интереси, ако ЕС въведе нови санкции. Няма доказателство за твърденията, че в Украйна има руски въоръжени сили, а обвинявайки Москва, Брюксел "продължава да избягва признаването на истинските причини за драматичната ситуация в Югоизточна Украйна". Руски дипломати отбелязват и "фактическата липса на оценки на хуманитарната ситуация в този украински регион, където в резултат на действията на киевските власти се стигна до истинска хуманитарна катастрофа, нарастват жертвите сред мирното население, а броя на пристигналите в Русия бежанци наближава един милион души".

Кризата в Украйна се нуждае от политическо решение, а използването на санкции от ЕС срещу Русия като инструмент за решение на проблема може само да влоши ситуацията, заяви говорителят на китайското външно министерство Цин Ган. "Санкциите не могат да решат кардинално украинския въпрос. Напротив, те могат да предизвикат нови и сложни проблеми", каза той и отбеляза, че "и вътре в ЕС се чуват различни гласове за санкциите срещу Русия".

Китай смята, че най-важно при сегашните условия е всички страни "да проявят спокойствие и сдържаност, да се въздържат от действия, които биха довели до ескалация на напрежението и изостряне на разногласията", заяви говорителят на китайското външно министерство.

Източник: БТА