Карнавал и изложба впечатлиха журито за Европейска столица на културата
Карнавал и изложба впечатлиха журито за Европейска столица на културата / Протема

Варна осъмна вчера с „Прострени цветове“. Изложбата с над 500 детски рисунки, дълга над 1 километър, бе простряна по тротоарните площи на бул. „Мария Луиза” - от Катедралата до Червения площад. В експозицията се включиха всички 52 варненски детски градини, много учебни заведения, детски арт центрове и школи по рисуване.

За сутрешната подредба в помощ на организаторите дойдоха много доброволци, едни от които и младежите от НПО „Радост - Клуб Хвърчило“, които коментираха, че не помнят във Варна да е представяна открита детска изложба в такива мащаби. Поради вида на платната тя се разглежда двустранно - както от пешеходците, така и от преминаващите по булеварда автомобили.

По същото време в непосредствена близост до Община Варна - в „Среща на четка“ беше изрисувано 30-метрово платно от художници от България, Швеция, Хърватия и Германия. Организаторите благодарят на Николай и Марина Русеви, които съдействаха хепънингът с рисуване на живо да се превърне в пъстроцветна палитра от бои, четки и много настроение. Дърветата в градинката до общината бяха обвити с дългото платно и се превърнаха в най-естествено място за експонация на творческата изява на художниците.

И двете инициативи са част от „Карнавал на мечтите“ и се проведоха в подкрепа кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г. За приятна изненада на организаторите на карнавала площад „Независимост” събра хиляди усмихнати хора в пъстроцветни костюми. С много настроение и в очакване на карнавалното шествие, пред шадраваните на центъра за около час се събраха над 2000 участници.

С изключително атрактивните си одежди и грим, актьорите от варненските опера и театър забавляваха насъбралата се на площада тълпа, а актьорите от Държавния куклен театър, облечени в огромни костюми на приказни герои, допринесоха за това празника да придобие още по-карнавален вид.

С музика и много усмивки празничната фиеста премина по пешеходната зона на бул. „Княз Борис I”. Шествието поведе Духовият оркестър на ВМС, които бяха последвани от клуба на варненските мажоретки-ветеранки.

Със своите ръководители и родители, по булеварда вървяха и стотици малчугани от много школи и детски градини. Сред шестващите бяха забелязани и граждани с огромни розови очила, шапки на магьосници и такива с ярки къдрави перуки. Чуха се коментари, че така варненци не са се забавлявали скоро – заедно!

На площада пред градинката на Севастопол на огромна транспортна рампа представление изнесоха артистите от цирк Балкански, които пристигнаха от бул.” Мария Луиза” с над 70-метрова колона от акробати, клоуни, понита, екзотични мотористи и дори пожарна кола. Невероятното шоу, което поднесоха като комплимент към гражданите и гостите на Варна, ще се запечата в спомените на хилядите аплодиращи ги варненци като една от най-големите атракции на „Карнавал на мечтите“.

Празникът посветен на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата продължи с голям концерт пред централния вход на Морската градина. Със завладяващи изпълнения се включиха участници от варненски танцови школи, салса клубове и детски вокални формации.

Дузина гимнастички представиха своята грация в модерен танц, а всички бяха запленени от красивия глас и корейската песен на носителката на множество национални и международни награди – Димана. Всички участници получиха лакомства и награди. На сцената бяха раздадени още награди и грамоти и на победителите от конкурсите, които съпътстваха празничното събитие.