Премиерът Близнашки се срещна с областните управители във връзка с изборите
Премиерът Близнашки се срещна с областните управители във връзка с изборите / dariknews.archive

На 1 септември, министър-председателят Георги Близнашки проведе работна

среща с областните управители, на която беше обсъдена подготовката

на изборите за народни представители на 5 октомври.

За участие в срещата бяха поканени и членовете на Централната избирателна комисия, съобщи пресслужбата на кабинета.

Областните управители са отчели, че са съставени всички районни избирателни комисии и са създадени условия за тяхната нормална работа. Поддържа се добра координация между областните администрации, РИК-овете, общините и правоохранителните органи.

Обсъдени са технически проблеми по места, като администрацията на Министерския съвет е поела ангажимент да подпомогне осигуряването там, където на местно равнище не може да бъде
намерено решение поради обективни причини. Областните управители са посочили, че необходимата копирна техника е налична и в изправност.

"Нашата цел е да създадем нормални условия в страната за произвеждането на изборите, да се успокоят страстите след изминалата напрегна година", е казал министър-председателят. Той е призовал областните управители да не проявяват никакви пристрастия в своята работа. "Срещайте се с всички политически
сили, всички трябва да имат равни изходни позиции. Задачата ни е да постигнем онзи краен легитимен резултат, който ще бъде приет от обществото", е заявил Близнашки.

В тази връзка и за да няма никакви съмнения за безпристрастност, той е приканил областните
управители, които смятат да се включат активно в предизборната кампания на която и да е от политическите сили, да предприемат стъпки за освобождаване на заеманите от тях постове.

"При други обстоятелства може да е допустимо излизането в отпуск, но в сегашната ситуация обществото няма да приеме такъв подход, не трябва да даваме никакъв повод за нажежаване на политическите
страсти допълнително", е мнението на премиера Георги Близнашки.

Министър-председателят е обърнал внимание на областните управители и на противодействието накупуването на гласове. "Не трябва да се правят никакви компромиси. Огнищата на местно ниво са известни, контингентът - също. Установете добро сътрудничество с правоохранителните органи, за да се пресече това явление в зародиш", е препоръчал той.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева е констатирала, че добрата координация на централно ниво между Министерския съвет и Комисията се наблюдава и на регионално равнище.

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова е дала висока оценка на подготовката на изборите до момента и е посочила, че всички задачи, поставени от Изборния кодекс, са изпълнени в срок. За да се преодолеят
проблемите с обработването на изборните книжа, какъвто беше случаят на последните избори, от ЦИК съобщиха, че към преброителя ще бъдат поставени изисквания за по-голям брой специалисти и повече компютри.