Таксиметрови шофьори станаха парамедици
Таксиметрови шофьори станаха парамедици / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Таксиметрови шофьори станаха парамедици
74555
Таксиметрови шофьори станаха парамедици
  • Таксиметрови шофьори станаха парамедици

По софийските улици вече се движат първите 15 таксиметрови шофьори-парамедици.
Тяхната роля ще бъде да оказват долекарска помощ на пострадалите до пристигането на бърза помощ и медицинските екипи.

Таксиметровите водачи са доброволци и са преминали курс към БЧК за оказване на първа помощ.

От Червения кръст обясниха, че са се спрели на такситата, защото те обикалят из цяла София и могат бързо да пристигнат на мястото на инцидента.

Таксиметровите водачи-парамедици ще оказват помощ, която има за цел да запази жизнените функции на пострадалите до пристигането на медицинските екипи.

Д-р Надежда Тодоровска от Българския червен кръст обясни, че първите минути след инцидента са изключително важни за спасяването на човешки живот. За това доброволците са преминали обучение за прилагане на адекватни действия в такива ситуации:

„Тези хора трябва да могат да окажат първа помощ на човек в безсъзнание, да поддържат жизнените му функции, да му направят изкуствено дишане, ако е спряла сърдечната дейност. Защото знаете, че когато няма кислород до мозъка, на 7-та минута човекът на практика е загубил съзнателна дейност, а когато има засягане на сериозен кръвоносен съд на десетата минута е изтекла толкова много кръв, че ако няма предвидени действия за кръвоспиране, този човек на практика не може да бъде върнат към живота".

Ролята на таксиметровите водачи ще бъде на свързващо звено между произшествието и бърза помощ, обясни Валенти Захариев. Той е таксиметров шофьор от 20 години и е един от доброволците:

„Ние подпомагаме, не сме лекари, за този кратък курс квалификацията ни е да сме свързващо звено, да подпомагаме и докато дойдат квалифицираните органи да сме в полза. При ПТП или промишлена авария например, ако пътувайки видим човек, който е пострадал, припаднал, може да се намесим. Или пък ако някой е получил инсулт".

В зависимост от конкретния случай и при леки травми, таксиметровите шофьори могат и да превозят пострадалите до лечебно заведение. Проектът предвижда за 4 месеца да бъдат обучени поне 100 шофьори.