Стотици служители на затворите протестираха с искане за по-високи заплати
Стотици служители на затворите протестираха с искане за по-високи заплати / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стотици служители на затворите протестираха с искане за по-високи заплати
74551
Стотици служители на затворите протестираха с искане за по-високи заплати
  • Стотици служители на затворите протестираха с искане за по-високи заплати

Около 500 служители от затворите в цялата страна протестираха пред Министерството на правосъдието в продължение на близо 4 часа, а основните им искания бяха за уеднаквяване на възнагражденията и социалните плащания с тези на останалите работещи в системата на МВР и връщане на 24-часовия режим на работа. След извънредна среща между представители на Синдиката на надзирателите и ресорното ведомство до споразумение не се стигна. Протестиращите посрещнаха служебния правосъден министър Христо Иванов със скандирания: „оставка" и обявиха, че протестните действия продължават.

С плакати „Омръзна ни да живеем в мизерия", „Девоенизацията стана, но военщината остава" и скандирания „докога" близо 500 служители от затворите у нас протестираха пред Министерството на правосъдието. Основните им искания са синхронизиране на заплатите им с останалите служители в МВР и връщане на 24-часовия им наряд. Ето какво коментира пред Дарик един от надзирателите в Бобовдолския затвор:

„Уморително е точно по този график, по който сме в момента - на 12 часа дневна нощна и два почивни, това е по-уморително, защото в един месец се получава така, че идваш двойно, отколкото когато си на 24 часа. Тогава почиваме 72 часа".

Малко след 13:00 ч. започна извънредна среща между синдикатите и ресорния министър Христо Иванов. След близо двучасови разговори Иванов заяви, че служебният кабинет не може да направи исканите от надзирателите реформи без действащ парламент. Въпреки това той подчерта, че кабинетът ще изготви предложения за Бюджет 2015, където място да намери увеличението на заплатите на служителите в затворите.

„Ние сме служебно правителство и нямаме парламент. Предишният парламент не одобри актуализация на бюджета. Това, което аз разговарях и с финансовия министър преди тази среща, имаме като ангажимент и това, което нашето правителство ще разработи, а именно в бюджетната прогноза за следващата година средствата, необходими за изравняване на всички плащания на служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" с колегите им в системата в МВР", допълни той.

Иванов поясни още, че през тази седмица представители на синдикатите ще проведат срещи с директори на затворите, за да стане ясно на кои места е възможно връщането на 24-часовия режим на работа:

„В момента нормативната уредба дава позволение при изключителни случаи прилагане на 24-часов режим, т.е. да се изработят конкретни модели на прилагане на един такъв смесен режим къде и в кои случаи ще бъде 8 часа, къде 12 часа и къде 24 часа", допълни той.

След провелата се среща лично министър Иванов съобщи на протестиращите надзиратели какви решения са били взети. Те обаче го посрещнаха с освиркване и шумни скандирания „мафия" и „оставка". Служителите на затворите са категорични, че остават в стачна готовност, а следващият протест е насрочен за 8 септември.