Разработиха молекула, ефикасна в борбата с болестта на Алцхаймер
Разработиха молекула, ефикасна в борбата с болестта на Алцхаймер / Thinkstock/Getty Images

Три френски лаборатории в Кан и Монпелие оповестиха, че са открили молекула, която е ефикасна в борбата с болестта на Алцхаймер, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Молекулата донекоприд е изпробвана успешно ин витро, но също и върху мишки, които благодарение на нея възвърнали паметта си.

"Трябва да сме предпазливи - все още не става дума за лекарство", заяви директорът на Центъра за изследвания върху лекарствата в Нормандия Патрик Далеман.

Всъщност предпазливостта е уместна, като се има предвид, че през последните 15 години стотина експериментални терапии се оказаха неуспешни.

Разработената от учените молекула все пак е истинска иновация. Новото е, че донекоприд не е насочена към една-единствена мишена, а към няколко молекулярни мишени, свързани с болестта на Алцхаймер.

Молекулата има многопосочно въздействие в борбата срещу симптомите на болестта, за да се спре развитието й. "Сегашните лекарства само потискат симптомите й и нямат лечебен ефект", поясни Далеман.

Донекоприд засега е само прототип на лекарство. Предстои му да мине клинични изпитания, а това е свързано с търсене на индустриални партньори, които са готови да инвестират между 800 милиона и 1 милиард евро.

"Трябва да бъде изминат дълъг път, преди да се стигне до клинични изпитания с хора", отбеляза Данеман.

За да изследват ефекта от молекулата върху мишки, учените използвали тестове с предмети, които са привлекателни за гризачите.

Първоначално учените използвали молекули, които заличили паметта на мишките. По-късно гризачите приели донекоприд и било установено, че паметта им започва да се възстановява.

Източник: БТА