Митничари задържаха 46 кг хероин
Митничари задържаха 46 кг хероин / Митинци

Лек автомобил „Мерцедес" с белгийски регистрационен номер и водач турски гражданин, живущ в Белгия, е селектиран за проверка за акцизни стоки от служители на РДГП Елхово.

При щателната митническа проверка, извършена от служители на Митница Свиленград, обаче в задната седалка на автомобила и в специално пригоден тайник под пода на автомобила са открити 65 пакета с форма на правоъгълен паралелепипед, увити в кафяво тиксо.

Пакетите съдържат бежово прахообразно вещество с бруто тегло 33,501 кг, което при извършения полеви наркотест  реагира положително на хероин, съобщават от МВР. Случаят е поет от служители на ДАНС.

Образувано е досъдебно производство за разкриване и неутрализиране на транснационален канал за трафик на хероин. При последвалите действия е установено, че задържаният хероин е трябвало да бъде транспортиран до Холандия.

Установен е организаторът на канала - турски гражданин, постоянно пребиваващ в Белгия. В резултат от проведените от служители на ДАНС мероприятия организаторът е задържан на 28 август на територията на  Хасково, като при допълнително извършените действия по разследването са открити още 12,860 кг. бруто тегло хероин.

Задържаният хероин е на стойност над 5,7 млн. лв. по цени на съдопроизводството.

На двамата задържани са повдигнати обвинения.