Започва сезонът на есенните изложби
Започва сезонът на есенните изложби / netinfo

Националните есенни изложби в Стария град, които по традиция дават старт на Есенния салон на изкуствата в Пловдив, ще бъдат тържествено открити тази вечер в Балабанова къща.

Зад предизвикателното заглавие „Отстранени системи“ се крият осем млади художници, които ще представят живопис, графика и скулптура. В тазгодишното издание на Есенните изложби в Пловдив ще видим Константин Костов, Елена Яневска, Десислава Костадинова, двама преподаватели в Национална художествена академия - доц. Емил Бачийски и д-р Симеон Симеонов, Филип Попов, който е едно от най-утвърдените имена в графичния дизайн, както и двама българи, работещи в чужбина: Десислава Унгер във Виена и Петър Минчев в САЩ. Освен в Балабанова къща, експозициите са експонирани в къща Хиндлиян и къщата на Мексиканското изкуство.

Проф. Галина Лардева, която е куратор на проекта казва „Идеята е, че изкуството се самогенерира, че има способността да се самонаблюдава, да се вижда от дистанция и да се възпроизвежда в някаква нова форма.Тази година акцентът не е към младите творци, а е един интелектуален поглед към изкуството“.

Също тази вечер, но в къща Недкович, се открива десетата изложба на художници в неравностойно положение. Мотото на тазгодишната изложба е "След 10 години" и в нея ще вземат участие 17 творци със специфични потребности: Аделина Алексиева, Паола Стоева, Петранка Карастоянова, Надежда Белева, Миню Бонев, Петкан Наков, Денислав Тодоров, Никола Русев, Мариана Маринова, Даниела Максимова, Емилия Радушева, Йордан Алексиев, Тихомир Витков, Цветелина Цонева, Кирила Георгиева,Таня и Милена Траянова. Сдружение “Синя зона” възниква като обединение на художници в неравностойно положение през 2000 г. и в него членуват художници от цялата страна. Сред целите на сдружението са: подпомагане социалната интеграция, образованието, духовното израстване и развитие на хора с трайно намалена работоспособност. Както и през изминалата година, откриването на изложбата на 1 септември 2014 г. от 17:30 часа ще бъде с участието на самодейци от Съюза на глухите в България - Пловдив, с художествен ръководител Спаска Джангозова.

В галерия Люнион, една от най-любимите пловдивски художнички, Лили Кючукова, ще покаже експозицията си „Танго”. Художничката е посветила изложбата на покойния си съпруг Ален Роа.

Мотото на изложбата е провокирано от една пластична творба на Роа – „Танго” и неговия стих: „Не бъдете тъжни и сериозни! Продължавайте да се смеете на това, на което се смеехме заедно. Аз вече съм далече, просто съм във вашите спомени... „

Лили Кючукова е живописец - отломка от духа на Париж и детайл от древността на Пловдив, казват за нея критиците.

 

Изложбата ще  пренесе публиката в Париж и ще я разходи из Пловдив.