Туск се обяви за смели, но разумни действия относно Украйна
Туск се обяви за смели, но разумни действия относно Украйна / снимка: БГНЕС

Полският премиер Доналд Туск, който бе избран от лидерите на ЕС да председателства срещите им на високо равнище, заяви, че е възможно да се комбинира фискалната дисциплина с икономически растеж в Европа, предаде Ройтерс.

"Опитът ми като премиер показва, че комбинирането на икономически растеж с фискална дисциплина е възможно", подчерта той.

На пресконференция в Брюксел Туск пое също ангажимент да се занимае с притесненията по отношение на ЕС, повдигнати от Великобритания, чийто премиер Дейвид Камерън е обещал референдум до 2017 г. за по-нататъшното членство на страната му в ЕС.

"Никой разумен човек не може да си представи ЕС без Обединеното кралство", каза Туск.

Полският премиер добави, че номинирането му за председател на Европейския съвет означава, че бъдещето на Полша е в еврозоната.

Що се отнася до украинската криза, Туск изтъкна, че ЕС трябва да действа смело, но разумно, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му ЕС може да помогне на Украйна само с обща позиция на всички страни членки.

Туск е роден на 22 април 1957 г. в Гданск. По произход той е етнически кашуб - етническо малцинство в североизточните райони на Полша. Завършил е историческия факултет в Гданския университета. Политическата му дейност започва още в университета, където е един от създателите на студентския комитет към знаменитото профсъюзно движение "Солидарност". Доналд Туск стана премиер на Полша след победата на неговата партия "Гражданска платформа" на предсрочните избори през 2007 г.

Мнозина наблюдатели подчертават близките му отношения с германския канцлер Ангела Меркел, чийто дядо е с полски корени.

Източник: БТА