Премиерът на Лесото твърди, че е отстранен с преврат
Премиерът на Лесото твърди, че е отстранен с преврат / снимка: Guliver/Getty Images

Премиерът на Лесото Томас Табане заяви, че е бил отстранен от властта с военен преврат и е избягал в Южна Африка, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

"Отстранен бях не от народа, а от въоръжените сили, което е незаконно", посочи Табане.

"Пристигнах в Южна Африка тази сутрин и ще си тръгна оттук, когато животът ми няма да бъде повече в опасност", добави той.

По-рано днес в бедната малка африканска планинска монархия военни поеха контрола върху генералния щаб на полицията, обкръжиха полицейски управления и редица правителствени сгради в столицата на Лесото Масеру. Радиостанциите в страната заглъхнаха.

Рано сутринта военните са обкръжили и резиденцията на премиера и къщата на министъра на спорта Теселе Масерибане. Министърът на спорта, който е лидер на Национална партия Басото, една от партиите в крехката управляваща коалиция на Лесото, обвини вицепремиерът на страната Мотетджоа Метсинг, лидер на партията Конгрес за демокрация в Лесото, че е замесен в преврата.
Напрежението в планинската монархия започна през април, когато премиерът преустанови работата на парламента, за да избегне опит за вот на недоверие на правителството му. Крехката управляваща коалиция на Лесото се сформира след последните парламентарни избори преди две години, но трудно прокарва законите в парламента, а премиерът е критикуван заради авторитарното си държание.

Партията Конгрес за демокрация в Лесото дори обяви намерението си да отстрани премиера и да намери други партньори с цел съставяне на ново правителство.

Днес малко след като военните обкръжиха ключови сгради в столицата на монархията, правителственият говорител Рамакула Рамакула отрече да се извършва преврат, предаде ДПА.

В столицата Масеру обаче започна престрелка между военните и полицията в една от армията полицейски управления, посочва Асошиейтед прес. Няколко души бяха ранени. Военният говорител Нтеле Нтоци заяви, че армията е получила разузнавателни данни, че полицията е щяла да въоръжи групировки, които да се появят на планиран за понеделник протест на Конгрес за демокрация в Лесото и да се стигне до насилие. Това именно накарало армията да се намеси и да предотврати кървавата баня, която щяла да се случи в понеделник, посочва говорителят на армията, цитиран от АП

В Лесото полицията е лоялна на премиера, докато армията е лоялна на вицепремиера Метсинг, лидерът на Конгрес за демокрация в Лесото, обвиняван, че има роля в събитията от днес, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА