България ще получи силен ресор в ЕК, обеща Плевнелиев
България ще получи силен ресор в ЕК, обеща Плевнелиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България ще получи силен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, каквото и да се случи на дебатите на извънредното заседание на Европейския съвет днес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел преди началото на срещата, съобщи прессекретариатът на президентството.

"През последните няколко месеца свършихме много работа - българската външна политика, както и всички институции положиха немалко усилия и се радвам, че вдигнахме толкова високо летвата, че днес г-жа Георгиева е една от трите кандидатури за върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност", заяви президентът и допълни, че само по себе си това е огромен успех.

"Днес ще търсим консенсус, имаме достойна кандидатура, другите също са такива. Много е важно за страната ни да си дадем сметка, че каквото и да се случи след тези дебати, България ще получи силен ресор, много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, и съм убеден, че дебатите тази вечер, както и в следващите дни ще доведат до голям успех за България", посочи още държаният глава.

"Като президент, който съзнава колко е важно в труден момент за Европа да бъдем единни и да имаме силен глас, идвам със силна кандидатура, но и с нагласата за постигане на европейски консенсус по важните теми за следващата Европейска комисия - за това тя да бъде добре конструирана и да се полза с голямо политическо доверие", заяви Росен Плевнелиев.

В отговор на въпрос за евентуални нови санкции срещу Русия президентът посочи, че Съюзът трябва да покаже решителност, за да не се допуска по-нататъшна ескалация на конфликта между Руската федерация и Украйна. "Украинската криза безспорно е най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа след Втората световна война", посочи президентът. Той заяви, че трябва да се търси политическо решение на конфликта.

"В този момент сме длъжни да покажем решителност, да имаме ясна и категорична позиция. Действията на Русия са неприемливи, трябва да направим така, че да върнем Руската Федерация на масата за преговори", каза президентът.

Източник: БТА