Борисов: Енергийната ни система е в колапс
Борисов: Енергийната ни система е в колапс / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бойко Борисов - председател на ПП ГЕРБ, в интервю за предаването „Седмицата" на Дарик радио

Пряка връзка с Брюксел с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва на Срещата на върха на лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) - това е традиционна среща преди всяко заседание на Европейския съвет. Европейският съвет днес трябва да вземе решение кой ще бъде върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейския съюз, външен министър на съюза, както и кой ще стане президент на съюза, председател на Европейския съвет. Г-н Борисов. Ще подкрепи ли ЕНП Кристалина Георгиева за външен министър на Европейския съюз?

За съжаление, според мен - според мен, повтарям, макар че от 14.00 часа е съветът - след консултации мисля, че постовете вече са разпределени. Това, че в България имаше такъв разнобой месеци наред, с желанието ни дали г-н Станишев, дали Вигенин да са комисари, пропуснахме златно време, където България можеше да издигне своята кандидатура и да я отстоява. Мисля, че българските социалисти за пореден път тяснопартийно искаха да уредят себе си. Според мен този вариант вече не стои.

Това означава, че президент на Европейския съвет ще стане представител на ЕНП - полският премиер Доналд Туск, каквито бяха прогнозите?

От това, което с колегите говорих - най-вероятно това ще бъде предложението.

А външен министър на съюза ще стане италианският външен министър Могерини?

Все пак нека да не предизвестяваме, нека да минат консултациите. Ние ще продължим да настояваме г-жа Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. Под добър ресор аз лично разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет - това са темите, по които би могло да се счита, че това е добър успех.

Според вас грешката беше в България, а това не е резултат от по-големи геополитически процеси, където двете големи формации, на едната от които вие сте член, разпределиха постовете и „външен министър" просто е за социалистите?

Разбира се, че консултациите и геостратегически, това как са разположени държавите, има значение, но когато се избират подобни постове, на първо място се гледат личностните качества, след това политическите семейства, след това държавите. Това от коя държава е всъщност е само като една морална награда, ако тази държава през годините е показвала своя стабилност, растеж, прогнозируемост, политическа, финансова стабилност и всичко останало. Така че в това отношение България през последната година беше в тотална изолация. Знаете, че премиерът Орешарски, освен Виетнам - нататък, в тази посока ходеше, един-два пъти, и то не много пъти. Беше в тотална изолация правителството на България. Така че тогава, когато и геостратегически са решавани нещата и са давани кандидатури, ние още тогава правехме... явно в България са правели сметки дали и как Станишев да стане евродепутат, дали еврокомисар, или Вигенин съответно. Виждате, те не го искат в партията му за водач, а те го пращаха за еврокомисар. Нали разбирате, когато в една държава политическите сили са в такъв разнобой, в Европа включително, техните семейства няма как да се постигне такъв успех. Обратното - преди четири години, когато г-жа Ирина Бокова беше кандидат за шеф на ЮНЕСКО, цялото правителство на ГЕРБ, всичките ми министри ходеха, говореха. Аз съм говорил с над 12-13 и повече премиери, канцлери и емири, за да постигнем този успех, и разбира се, когато тя стана шеф на ЮНЕСКО, всички се гордеехме - и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и всички партии, и всички българи, разбира се. Защото и г-жа Бокова беше жена с много качества, както и г-жа Георгиева. В смисъл, вместо да търсим на изявените българи действително позиции, от които да се чува и за България, една година ние се занимавахме - не по наша вина, повтарям - как да намерим постове на провалили се български политици.

Понеже споменахте Ирина Бокова, вие, при евентуално управление на ГЕРБ, ще подкрепите ли Ирина Бокова за генерален секретар на ООН?

Разбира се, има много време до тогава, но ако е възможно и ако шансовете й са такива, разбира се, че ще я подкрепим. Това е интерес на нацията, не е интерес на Бойко или на ГЕРБ, или на който и да било.

Според вас България има ли вариант следобед, в лицето на президента, който ще участва на съвета, да блокира решение, при което италианският външен министър, известна с по-меките си позиции спрямо Русия например, да не бъде подкрепена от българската делегация?

Не мога да говоря от името на президента и да знам неговите решения, но подобни консултации вече са проведени с всички държави. Повтарям, не желая да отговарям от негово име, по простата причина, че и не знам.

Срещата на върха на лидерите на ЕНП обсъжда ли нови санкции срещу Русия? Какви са настроенията в ЕНП и вие какви позиции заехте на тази среща?

Тя е от 14.00 часа...

Да, какви позиции ще заемете?

Това е 15.00 часа българско време.

Само да кажем - в 17.30 часа българско време започва Европейският съвет, от който ще дойдат новините за външен министър и президент на съюза.

В нашето политическо семейство всички решения, които отиват към Европейския парламент, Европейския съвет, се взимат първо на тези срещи. На тях присъстват и президентът Ромпой, и президентът Барозу, и Жан-Клод Юнкер, и канцлерът Меркел, и Доналд Туск, Орбан, Рахой, Самарас - десетки президенти, канцлери и ръководители. Аз имам много ясни тези, ще бъдат изложени - това, което споделям и с вас, така че мога да отговарям и да кажа какво ще се случи едва след като мине.

А вашата теза каква е за санкциите срещу Русия?

Нашата теза е, че България понесе, както и от войната в Косово, и сега войната в Украйна, защото там реално си се води една война в момента, огромни загуби. Туризмът ни е с 10-15% назад. Това, разбира се, се дължи и на стабилизирането на Гърция, на Турция, политическата им стабилност, спрените инфраструктурни проекти и разбира се, войната в Украйна. Огромна част от туристите от Украйна, Молдова, Беларус и Русия на първо място, просто обикаляха, беше им трудно да дойдат в България. Ембаргото с плодовете и зеленчуците - виждате, пазарът се заля с полски стоки, а пък Турция се възползва от ембаргото, и Сърбия в това число, и повдигнаха с милиарди евро стокооборотите си с Русия. Така че спирането на „Южен поток" във всичките му дейности от премиера Орешарски, спирането на износа от България заради проспаната епидемия от „син език", която още юни месец предупредихме, че има... Дори след овладяване на епидемията, която ще ни струва милиони левове на данъкоплатците сега да платим на фермерите, една година напред не можем да изнасяме животни от България. Това е още един тежък удар върху нашата икономика и селско стопанство.

Имаше ли елемент на упрек в това, което казахте, за спирането на „Южен поток" от премиера Орешарски? Подчертахте, упреквате го, че го е спрял и това е неправилна позиция.

Аз го упреквам от една година. Упреквам го от една година, защото той, много леко лъжеше и руснаците, че е подписал договор, лъжеше и европейците, че не е подписал договор. И накрая се стигна дотам, че да прати писмо, че спира всички дейности по „Южен поток". А то не беше нужно - трябваше да се спрат само дейностите, които са включени в инфриджмънт процедурата по „Южен поток", а тя беше за проведени обществени поръчки.

Това, което казвате, означава, че позицията на ГЕРБ е, че ако дойдете на власт, ще възобновите дейности по „Южен поток"?

Разбира се. Ние винаги сме казвали, че „Южен поток" е изгоден за България, разбира се, спазвайки европейските правила. Спазвайки европейските правила - те го правят прозрачни и дават възможност и на други доставчици, каквито - аз съм убеден - ще има от акваторията на Черно море, пък и от „Силистар", „Терес", „Хан Аспарух", „Галата" и от други места, където може добит български газ да се вози по тези тръби.

От това, което казахте за загубите, които търпи България, поради санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз, човек може да остане с впечатление, че вие не подкрепяте санкциите, които Европейският съюз налага.

Аз съм убеден, че когато има подобни санкции, трябва да бъдат компенсирани държавите за техните загуби. Това означава европейска солидарност.

Това означава, че подкрепяте санкциите и искате компенсации, или смятате, че самите...

Ако има санкции, трябва да има компенсации. Ако няма санкции, ако санкциите са такива, че да удрят само отделни държави, защото аз не съм чул „Северен поток" да бъде спрян, не съм чул френските компании „Газ дьо Франс", „Електрисити дьо Франс", „Арева" и всички останали да са спрели да работят с Русия. С една дума, ние държим да има еднакъв аршин и ако има санкции, те да бъдат действително толкова строги, ясни и разпределени, че те да изиграят своята роля. Към момента се вижда, че така, на час по лъжичка санкции, не вършат необходимата работа. Мине - не мине седмица-две, и пак се съберат да искат нови санкции.

Това ще бъде позицията ви следобед и на срещата на ЕНП ще поискате или френските и немските газови компании да спрат да работят с Русия, както България не изнася домати, или...

Не, нашата позиция ще бъде такава, каквато многократно сме заявявали. На масата за преговорите да се вземат решения да се прекрати инвазията на Русия. Ако действително е така, както казват колегите - че се вкарва руска армия, това да бъде прекратено незабавно и да седнат на масата на преговорите и да решат проблема с Украйна, за да не губи и Европейският съюз, и Русия, а ние - като част от Европейския съюз, съответно и България. От тази война там всички са губещи.

На неформалните срещи, които имахте с лидери на ЕНП, обсъждахте ли дали Европа може да остане без руски газ тази зима? Най-вече България би пострадала, поради липсата на алтернатива.

Аз многократно алармирам и това още веднъж ще го кажа днес - в момента Украйна не купува газ, не пълни своите хранилища. Българската енергийна система е в технически фалит. „Булгаргаз" няма пари - 250 милиона, включително да си плати газ, да си напълни „Чирен" и ноември-декември аз прогнозирам тежка газова криза.

Какви ходове има България срещу това?

По най-бързия начин... Аз неслучайно цяла седмица обяснявам, че трябва да се започнат процедури да се вземат след актуализация на бюджета допълнителни пари, защото на практика енергийната ни система е в колапс. Похарчени са всички пари от заемите, които взеха - близо 1 милиард. НЕК е с 3 милиарда пасив, сиреч дупка в бюджета си, и „Булгаргаз" няма пари да си купи газ. Това трябва веднага да се предотврати и да се напълни „Чирен" с газ, поне да имаме за седмица-две. Дано не възникне криза. А в същото време - днес това ще кажа и на колегите - че ако Украйна не си напълни хранилищата, чисто технологично след това не може да се вдигне налягането и да потече газ по тръбите, колкото имат нужда тези - мисля, че около 12 държави, които сме пряко зависими от руския газ.

Подкрепяте ли Украйна да стане член на НАТО? Този въпрос е особено актуален след обявеното вчера от украинския премиер Арсений Яценюк желание да се отмени статута на Украйна на необвързана държава и парламентът да определи курс присъединяване към НАТО?

Аз първо пожелавам на Украйна да проведе едни честни демократични избори, да й се даде възможност това да го направи - мисля, че октомври месец бяха някъде и техните избори. Да си съставят едно силно и стабилно правителство, което може да поеме всичките тези политически решения - дали да са в НАТО, дали да не са, съответно преговорите, които да си проведат с Русия и да си решат проблемите. Защото повтарям - България 10 години страда от югоембаргото, сега страда от украинското ембарго. От двете ни граници, от двете страни на България все има такива въоръжени конфликти, които забавят нашето развитие като държава.

Не сте готов в този момент да отговорите на въпроса не каква да е украинската позиция - те очевидно ще я вземат и може би може да се очаква, че след изборите ще искат да са член на НАТО. Самата организация НАТО обаче, не искаше да раздразва Русия през годините назад.

Ако това е препъни-камък за решаване на отношенията между Русия и Украйна, може би е по-далновидно да не се прави сега. Разбира се, това е суверенно право на украинците да искат къде да бъдат. Това е, както в България го наричаме, „цивилизованият избор". Но ние в момента сме застрашени - идва зима, идва зима и нерешаването на тези проблеми, прагматичните, са ни по-важни от това кой къде ще отиде в един блок. Защото когато кварталите в София и в страната, в които са панелните блокове, детските градини, училищата останат без газ - това го изживяхме, когато бях кмет на София веднъж и добре, че имахме поостанали някъде мазутни котли, та ги пуснахме. Още падат сажди от небето от мазута, който изгорихме тогава.

Заплаха ли е Русия за България, г-н Борисов? Приемате ли формулировките в доклада в Министерството на отбраната „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана"?

Аз винаги съм казвал и съветвам служебното правителство да се ограничи върху провеждането на предсрочните избори и да остави на тези политически партии, които народът изпрати в парламента, да взимат решения за стратегията 2020 година. Не мога да коментирам този доклад, защото докато го прочета, той беше свален, и сега би означавало само да си хабя време и думи по тази тема. Да се съсредоточат, да направят честни избори, добри избори, не като тези, които бяха за европейски депутати, които „Тройната коалиция" тогава - БСП, ДПС и „Атака" - проведоха по възможно най-непрозрачния и лош начин.

То едно изречение предизвика големите дебати - „Основна заплаха за България е новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, провеждана от Кремъл". С това съгласен ли сте, че е заплаха?

Аз не съм съгласен. Считам, че Русия не е заплаха за България. Руските пазари са изключително важни за нашата икономика, за нашето селско стопанство. Освен това нашите културно-исторически връзки, които имаме с Русия, изобщо не дават възможност дори за подобни коментари. Ние, като една малка страна, която търси инвестиции, която търси реализация на своите възможности, а те са животновъдство... За съжаление една година напред няма да бъде разрешен износът на месо, туризъм и всичко останало. Туризмът завзема най-важната част от българската икономика, най-много пари в хазната идват от този бизнес, от туристическия бранш. Така че моето мнение по въпроса е точно обратното. Заплахата за България идва от политическата нестабилност. Когато една държава е политически нестабилна, тогава тя става лесна плячка не само на финансови и икономически, но и на всякакви набези от всички посоки. Затова 5 октомври е важна дата да излъчим стабилно правителство, повтарям, което и да е то, както и да ги подреди народът.

Коментирахте ли с лидерите на ЕНП защо не уважиха клетвата като президент на Турция на Реджеп Ердоган, при положение, че партията му, ако вярно си спомням, е асоциирана към ЕНП? Само българският президент отиде.

Аз мисля, че партията на Ердоган е асоциирана към европейските социалисти, ако не ме лъже, не знам да е към ЕНП.

А коментирахте ли дали трябва да бъде подкрепен... Да, може и моя да е грешката, но да кажете - коментирахте ли дали тази европейска позиция беше вярна, предвид много добрите отношения, които лично вие поддържахте с Ердоган?

Какво да ви кажа, ние на границата в момента имаме една много мощна в икономически план държава и много внимателно трябва да поддържаме своите отношения и стокооборот с тях. Не може с едно изречение да се отговори, когато се говори за Турция. Аз мисля, че нашият президент правилно отиде като съсед да уважи церемонията.

Обсъждате ли в ЕНП България като „разпаднала се държава"?

За съжаление във всички доклади, които излизат в момента - а и не само доклади, и публикации - че политическата нестабилност в България вече е токова голяма, че застрашава самата стабилност на държавата, системите й не работят. И падането на кредитните рейтинги в последните месеци са доста основателни и обезпокоителни също така.

Румен Гечев обаче през седмицата каза, че само в „метеорологично отношение" евентуално може да се очаква тежка зима, говорейки за ръст в България на брутния вътрешен продукт,а по-висок от средния за Европейския съюз.

Г-н Гечев, в качеството си на депутат, на министър, така му се е паднало, така му е предопределила съдбата да се сриват банки. Така че г-н Гечев не бих искал повече да го коментирам, неговото управление е достатъчно ясно. Аз само ще повторя какво сме казали от финансово-икономическия екип на ГЕРБ. Ние дадохме по дати и месеци какви са падежите или какво има да плаща България като такава. Те не отговарят на тези въпроси, а ми говорят отново за някакво розово, светло бъдеще. Първо, ако те бяха стабилни, ако знаеха, че всичко това, което говорят е истина, те нямаше да подадат оставка. Никой на първата година не подава оставка, ако счита, че зимата, която предстои, ще му бъде лека или ще може да я преодолее. Освен това, ще напомня много бързичко, ние казахме: дупката в бюджета, доказано от всички - над 1,2 милиарда, ноември месец още 1,2-1,3 милиарда трябва да се вложат в банковата система - да не споменавам банки. 12-15 януари 3 милиарда трябва да се платят по външния дълг. По новия закон МВР няма пари до края на годината. Здравната каса искат още 200 милиона - те го заявиха, че с тези, с които актуализирахме бюджета - могат да изкара до октомври, сиреч още 200 милиона прибавете към ноември-декември. Сложете минус 3 милиарда пасив, дупка, в Националната енергийна компания, доказани. Сложете още 200 милиона, които Орешарски не събра, а ги прехвърли април месец 2015 г. да се съберат. Сложете 1 милиард неразплатени договори по общините. Сложете 600 милиона дълг на железниците, сложете 300 милиона за влаковете „Сименс" и т.н. Като се сумират тези пари, далече, далече надхвърлят фискалния резерв. И ако се прибави, че ако незабавно не се размърдат БНБ да отворят банката КТБ и да я оздравят - дали през акционери, има инструменти, нека да не губим време и за това, вече има толкова говорители в посока - някъде след 10 октомври... Да ги пита човек защо тази глупост - по закон имат 6 месеца да се произнесат по банката, защо те на два пъти лъжат хората, че ще отворят банката? Всички знаят, че на 10 октомври няма да се отвори банката, защото няма пари. И тук, ако тръгне тази вълна и ние сме длъжни да дадем парите като държава, още няколко милиарда прибавете. И като прибавим спрените еврофондове по три програми, и то най-важните... Аз не знам Гечев с кои очи излиза да го говори. Ако аз не съм прав и те сега подготвят заема чрез дълга... Сега парите са евтини. Януари и февруари и да се прави, ще бъдат скъпи парите в света, защото всички държави започват... Вземете Европейския съюз - той е на 0,4% в момента, той е на практика в рецесия. Парите ще стават скъпи. Ако аз не съм прав, ако моите финансисти не са прави и се изтегли този дълг - ами те ще останат във фискалния резерв, няма да се похарчат. Ще има пари, които ще подпират борда, ще стоят в резерва, и всичко ще е наред. Те няма да бъдат похарчени. Защо се плашат? Просто тези хора от БСП, от ДПС и „Атака", от тази „Тройна коалиция", разбирайки тогава, че държавата върви към тежка, ликвидна криза през януари, дезертираха лекичко - уж им се е разпаднала коалицията, уж европейските избори показали друго. Ами ако те бяха победили на европейските избори, какво - щяха да кажат, че сме стабилни ли? И затова аз апелирам, без никаква политика, и обещавам, че ние от ГЕРБ няма да кажем една дума по въпроса, да се възползваме политически - нека да подготвят и да си имаме събрани пари в резерва, реални пари. Защото тези милиарди, които изброих, ноември-януари ще изчезнат от резерва и тогава няма да имаме никакви буфери. Тези същите „всезнайковци" казват „Има буфери в бюджета, могат да се намалят разходите". Абе я кажете вие тогава на глас, посъветвайте ме, понеже аз не знам, вие сте големите умници - кои разходи ми препоръчвате, ако ГЕРБ е на власт, да махнем? Да не актуализираме здравната каса ли? Да не дадем пари за пенсии ли, за заплати или за кофинансиране на инфраструктурните проекти ли? Защо не ни посъветват кои разходи да отрежем? Или майчинските, или детските? Защо Гечев не излезе и не каза, вместо да се прави на много умен за метеорологичните прогнози, кои разходи са буферите им в бюджета - да ни подскажем малко, нали е много умен? А, защо не каже?

Добре, благодаря ви, г-н Борисов. Няма да спорим за Ердоган. Чета в „Уикипедия", че неговата партия се водила асоциирана в ЕНП - „Партия на справедливостта и развитието".

Тогава аз се извинявам, но нито веднъж те не са били на заседание и не са дошли в ЕНП, и може би и затова е моя грешката. Както например президентът на Армения, на Грузия, бившият Саакашвили, македонският премиер...

Той е асоцииран също.

Те идват на ЕНП. Преди идваше и Тимошенко.

Тимошенко, Сали Бериша е идвал също.

Да, Албания също има свой представител.