Плодове и зеленчуци от Гърция и Полша заливат родния пазар
Плодове и зеленчуци от Гърция и Полша заливат родния пазар / netinfo

Плодове и зеленчуци от Гърция и Полша заливат родния пазар заради руското ембарго. Заради това Българската агенция по безопасност на храните и приходните агенции ще засилят проверките по границата и по стоковите пазари и тържищата, за да се предотврати незаконния внос. Служебният министър Румен Порожанов сигнализира, че чрез схемата с „фирми-еднодневки" се укриват данъци, като по този начин бюджетът губи сериозни приходи. Все още не може да се направят точни изчисления колко е изгубила хазната, но служебното правителство се надява чрез засиления контрол да ограничат загубите за бюджета.

Най-сериозно увеличаване на вноса се наблюдава при доматите, прасковите и зелето, но сред наблюдаваните продукти са всички плодове и зеленчуци, месо и месни изделия, както и захар. Част от тези продукти идват легално в България и дори да конкурират родната продукция, управляващите няма как да го ограничат. Проблемът идва при незаконния внос.

„Определено към момента има практики и то доста сериозни практики за доставки на стоки от фирми-еднодневки, които преминават, оставят едни стоки, изчезват след две-три седмици, след това се появяват нови и дирята на фиска много умело се прикрива", обясни министър Румен Порожанов.

Как ще се засили контролът, обясни министърът на земеделието и храните Васил Грудев:

„Превозните средства, които ще бъдат пломбирани и ще бъдат проверявани на влизане в страната и на мястото на тяхното разтоварване на продукцията. Увеличаваме извадката за проверка, увеличаваме и контролът по самите пазари и тържища. Имаме не един и два примера, в които пазарите и тържищата не функционират съгласно изискванията на закона".

Към момента преките щети от руското ембарго са между 5 и 10 млн. лева. Все още не може да се оцени косвеният ефект от загубените пазари и нереализираната продукция.