Официално: Румен Христов води листата на реформаторите в Русе
Официално: Румен Христов води листата на реформаторите в Русе / netinfo

Зам.-председателят на СДС Румен Христов ще бъде начело на листата с кандидат-депутати на коалиция Реформаторски блок. Tова стана ясно официално преди минути, когато реформаторите представиха водачите на листите си на пресконференция в София. Официално водачите ще бъдат представени в събота.

Румен Димитров Христов е роден на 27 декември 1955 година в с. Борово, област Русе. Завършва висше образование в Икономическия институт. Доктор е по икономика.

През 1992 година става заместник - министър по икономическите въпроси в кабинета на Филип Димитров. През 1993 година е първи заместник - министър в Министерство на земеделието.

През 1994 година е министър на земеделието и хранително - вкусовата промишленост в кабинета на Ренета Инджова, а през 1995 година е консултант на частна практика. През 1996 година става съветник по въпросите на земеделието и хранително-вкусовата промишленост в администрацията на Жельо Желев.

През 1997 година отново става министър на земеделието в кабинета на Стефан Софиянски. В периода 1997 - 2002 година е главен административен секретар в администрацията на Петър Стоянов. От 2002 година и понастоящем е управител и собственик на частна консултантска компания и търговски дружества.

Румен Христов владее писмено и говоримо английски и руски език.

От 1990 година е член на СДС. През периода 1990-1992 година членува в Националния координационен съвет на СДС. През 2008 година става член на СДС - Русе. На 29 ноември 2009 година на вътрешнопартийните избори е избран за заместник председател на СДС от Северен Централен регион.

През 2011 година е кандидат-президент, издигнат от Съюза на десните сили. Емануил Йорданов е кандидат за вицепрезидент на Христов. Не успява да се пребори за президентския пост.