За кратко Полша затвори небето си за руски министър
За кратко Полша затвори небето си за руски министър / снимка: БГНЕС

Самолетът на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу се завърна благополучно в Москва, след като Полша даде разрешение да лети над нейната територия. Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на кореспондент на телевизия "Россия 24".

Шойгу присъства вчера на тържествени прояви по повод 70-годишнината от Словашкото национално въстание в словашкия град Банска Бистрица, но на връщане самолетът му не получи разрешение да лети над Полша и трябваше да се върне в
Братислава.

Прессекретарят на оперативното командване на въоръжените сили на Полша Пьотър Валатек заяви пред ИТАР-ТАСС, че това е станало, защото пилотът е предоставил военен полетен план, а не граждански. По думите му преди това на път към Словакия той е летял като граждански и не е било необходимо получаването на съгласие. "Но на връщане той е заявил план на военен полет. Според установените процедури за това е необходимо предварително запитване, каквото не сме получавали от руска страна", заяви Валатек.

По-късно статутът на полета на Шойгу отново бе обявен като граждански и полската страна даде разрешение самолетът да лети над Полша, допълва ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА