Ансамбъл „Родопа” отбелязва 55-ти юбилеен сезон със зрелищен спектакъл
Ансамбъл „Родопа” отбелязва 55-ти юбилеен сезон със зрелищен спектакъл / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ансамбъл „Родопа” отбелязва 55-ти юбилеен сезон със зрелищен спектакъл
74538
Ансамбъл „Родопа” отбелязва 55-ти юбилеен сезон със зрелищен спектакъл
  • Ансамбъл „Родопа” отбелязва 55-ти юбилеен сезон със зрелищен спектакъл

Със зрелищен спектакъл, вдъхновен от Легендата за невястата, ансамбъл "Родопа" ще отбележи 55-тия си юбилеен сезон. В интервю за Дарик ръководителят му Адриан Петров разказа, че тази година артистите планират да влязат в училищата в Смолян и да покажат на най-малките красотата на родния фолклор чрез забавни уроци. Идеята да се възстанови и работата на състава "Орфей", където най-малките могат да пеят и танцуват под звуците на народни инструменти. Тази година за първи път ще се връщат и "Фолклорни Аскери", като домакин отново ще е ансамбълът.

Тази вечер започват серията от концерти, с които артистите от "Родопа" ще зарадват своите почитатели. Кулминацията на спектаклите, когато ще бъде представена и Легендата за невястата, ще бъде на рождения ден на ансамбъла.

„Цялостният музикално-танцов спектакъл в рамките на час-час и половина ще бъде по Легендата за невястата. Това е една легенда в Родопите, дори има и такава емблематична скала край Смолян, за която се предполага, че от там невястата се е хвърлила, за да не се предаде и да не смени своята вяра. На 18 февруари - това е датата, на която е излязъл указът за създаването на ансамбъл „Родопа", тогава ще бъде изиграна тази премиера", обясни Петров.

По думите на ръководителя Легендата за невястата е събирателен образ и нещо, което в българския фолклор го има на много места.

„Това е нещо, което е типично за Родопите и за гордостта на родопчанина. То е свързано с неговия бит, с неговата история и стъпвайки на автентични родопски песни и обичаи, които са били през годините, ще ги използваме, за да може те да бъдат основата, на която да развием действието в този музикално-танцов спектакъл. Самата Легенда за невястата носи героичното и непреклонността на хората, които живеят в този регион, защото те са горди по дух хора и когато го пресъздадем това, ще бъде един допълнителен импулс в тези времена, в които е необходимо българското да бъде вдигнато на пиедестала, тъй като отвсякъде се опитват да ни присвоят по нещо. А сега това е една възможност ние да покажем типичните за Родопите изживявания, чувства, обвързани с красивите родопски ритми и обичаи", допълни ръководителят на ансамбъл „Родопа" Адриан Петров.