Служители на затворите излизат на протест в понеделник
Служители на затворите излизат на протест в понеделник / sxc.hu

Въпреки срещите между Синдиката на служителите в затворите в България, шефовете на затворите и правосъдното министерство, до споразумение между двете страни не се стигна и надзирателите ще излязат на протест в понеделник. От месец те протестират символично с искане да бъде възобновен 24-часовият им работен режим. Ресорният зам.-министър Марин Ванчевски не отхвърли твърдението, че служителите в затворите искат връщането на 24-часовият наряд, което им осигурява почивка от три дни, време , през което те могат да развиват собствен бизнес. Ванчевски допълни, че основното искане на надзирателите -заплатите им да се изравнят с тези на останалите служители в системата на МВР, може да бъде отразено в Бюджет 2015.

Повече от месец надзирателите настояват да бъде върнат 24-часовият им работен режим и да бъдат удовлетворени отдавнашните им социални искания. Въпреки че националният протест беше насрочен преди екипа на Христо Иванов да поеме Министерството на правосъдието, той не беше отменен след смяната на ръководството.

Зам.-министър Ванчевски направи предположения по повод исканията на надзирателите за промяна на работното им време:

„Фактът, че искат да имат повече свободно време, има и надзиратели, които живеят отдалечено от местата за лишаване от свобода, където работят, но европейските правозащитни организации държат 24-часовият наряд да го няма".

Ванчевски допълни, че в момента се правят разчети за възможни промени на възнагражденията на надзирателите, така че да се изравнят със заплатите на останалите служители в системата на МВР.

„В момента се правят разчети да се включат необходимите средства и с новия бюджет от 2015 година да се изравнят социалните плащания, които са в системата на сигурността", допълни той.

В понеделник, 1 септември, служителите на затворите ще излязат на протест. А основните им искания продължават да бъдат връщане на 24-часовия им работен режим и синхронизиране на заплатите им според заплащането на останалите работещи в системата.