Миньори от Бобов дол протестираха един час предупредително под земята
Миньори от Бобов дол протестираха един час предупредително под земята / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил, Влади Владимиров

Миньорите от подземните рудници на „Въгледобив Бобов дол" спряха работа за един час днес, в знак на протест към действията на Министерство на околната среда и водите и ЕСО, които спряха работата на един от блоковете на ТЕЦ „Бобов дол". Миньорите не са получили все още заплатата си за месец юли. Те заплашват с нови граждански протести, ако проблемът не се разреши.

Спирането на работата ще доведе до ликвидиране на подготвените полета в подземните рудници и създаване предпоставки за натрупване на газ метан, който е взривоопасен и възникване на ендогенни пожари, коментира управителят на „Въгледобив-Бобов дол" Красимир Чаврагански.

В негово писмо до министрите на икономиката и енергетиката и на околната среда и водите, както и до синдикалните лидери в КНСБ и КТ "Подкрепа", се казва:

„Във „Въгледобив Бобов дол" ЕООД, град Бобов дол, получихме писмо от ръководството на ТЕЦ „Бобов дол" за ограничаване доставките на енергийно гориво. Това се налага вследствие наложеното ограничение от МОСВ (зам.-министър Малинов) и ЕСО за спиране на работата на един от блоковете на ТЕЦ Бобов дол.

Намаленият добив от наша страна, като основен доставчик на енергийно гориво за ТЕЦ Бобов дол, създава големи технологични проблеми в подземните рудници, които са с непрекъснат производствен процес и всяко спиране се оказва пагубно за състоянието на машини, съоръжения, минни изработки и добивни фронтове, същото представлява и пряка заплаха за живота и здравето на работещите в тях (в разкритите галерии при спиране на 24 часовия на добив се създават предпоставки за пожари).

В подземната мина 24-часовият непрекъснат процес е задължителен за безопасността на работещите миньори. Произвежданата от ТЕЦ „Бобов дол" електроенергия е в пъти по-евтина от тази в ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 (американските централи), както и от зелените енергии. Въпреки това от 1 юли 2014 г. ТЕЦ „Бобов дол" е изкаран от регулирания пазар (работи само за свободен пазар).

Към днешна дата НЕК продължава да дължи за произведената в първото полугодие енергия малко под пет милиона лева. Това пряко се отразява на разплащанията от ТЕЦ към мините, поради което миньорите от дружеството не са получили заплата за месец юли 2014г., това води и до забавяне разплащанията на дружеството към нашите контрагенти и доставчици, и нарушава целия производствен процес".

По рано днес от КНСБ съобщиха, че на среща в МОСВ е обсъдена критичната ситуация в Мини „Бобов дол". В срещата участваха Бойко Малинов - служебен заместник-министър на околната среда и водите, представители на ръководството на КНСБ и ФНСМ - КНСБ, както и мениджърският екип на Мини „Бобов дол". По време на срещата не бе постигнато споразумение да не се спира единият от двата работещи блока на ТЕЦ „Бобов дол". Участниците в срещата уговориха втора - в понеделник, 1 септември 2014 г., от 13.30 ч. отново в МОСВ, в която този път ще участват също Антон Павлов - служебен заместник-министър на икономиката и енергетиката, представители на Електроенергийния системен оператор. Целта на срещата отново ще бъде за намиране на изход от критичната ситуация.

Социалното напрежение в Мини „Бобов дол" продължава да ескалира, като колективите и синдикалните структури на КНСБ в мините „Бобов дол", „Открит въгледобив - Перник", „Станянци", „Бели брег" и „Чукурово" са в готовност за протестни и стачни действия за защита на работните места и доходите си, както и в готовност за провеждане на протестна акция в София, посочват от КНСБ.

Други новини от Кюстендил