Общински стипендии от 50- 260 лв. за 30 ученици връчи зам.- кметът Виктор Янев
Общински стипендии от 50- 260 лв. за 30 ученици връчи зам.- кметът Виктор Янев / netinfo

30 ученици получиха общински стипендии, от явилите се 88 на изпита. Зам.- кметът Виктор Янев връчи пликовете на най- добре представилите се, на церемония във Възрожденското училище.
Единият от победителите, при 8- 9 клас Савина Александрова отсъства, но да получи наградата си беше Юлиян Видинов, който има най- добър резултат във възрастовата група 10- 12 клас. Неговата стипендия е 260 лв., а на Савина- 250 лв. Класиралите се на вторите места Антония Иванова и Александър Митов получиха по 200 лв., а тези на трето- Кристина Стоянова, Виолета Николова и Антоана Цонева по 150 лв. Всички н призовите тройки са ученици на ПМГ.


Раздадени бяха 4 поощрителни награди в малката възраст, по 50 лв. При по- големите, 3- ма ученици получиха по 100 лв., 5- ма по 80, 4 по 70 и 7 по 50 лв. от община Кюстендил.
"Благодарност от кмета на община Кюстендил и ръководството на общината към всички, които се явиха на този изпит. Благодаря Ви за това, че проявихте кураж, любопитство и смелост да се справите с предизвикателството на неизвестното. Убедени сме, че във Вас младите се крие креативността, дързостта и знанието за наука и бих ви пожелал и занапред да се справяте с предизвикателствата на живота и да не забравяте, че знанията, които трупате са благодарение не само на вас, но и на вашите преподаватели и семейства. Продължавайте да търсите знанията, за да опознавате не само света около вас, но и самите себе си. Успех!", каза зам.- кметът Виктор Янев, преди да започне награждаването.


Победителят в 10- 12 клас, Юлиян Видинов от 11 клас на ПМГ, разказа, че миналата година не е успял да направи добър резултат на теста, защото не е знаел какво да очаква.
"Сега един наш учител ни насърчи да обърнем внимание на учебния материал, който сме минали и да го използваме като пишем. Седнах, припомних си някои неща и така. Отидох, не след усърдна подготовка, а написах това, което мисля, прочетох казуса, поставих се в него и на база моя характер, написах как бих постъпил. Какво искам да се промени в моя квартал? Определям написаното от мен, като конструктивна критика към хора от моя квартал, но има и обидчиви и не искам да разкривам конкретни случки. Моето семейство искаше да се пооправят нещата, но изглежда не всички бяха на това мнение. Много хора се страхуват от промяната, дори и в собствения си квартал", каза Видинов. Той живее в квартала до Соволски път, известен като "Гърлянски черешарник".