Жители на седем села блокираха международен път в знак на протест
Жители на седем села блокираха международен път в знак на протест / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
Жители на седем села блокираха международен път в знак на протест
74525
Жители на седем села блокираха международен път в знак на протест
  • Жители на седем села блокираха международен път в знак на протест

Около 200 човека блокираха за 15 минути международния път Свиленград-Русе в центъра на село Паничерево. Хората протестират срещу решение на Министерството на околната среда и водите, с което се одобрява инвестиционното предложение за добив на варовик и доламит в местността „Кереч Търла", която се намира в землището на три старозагорски села.

Въпреки че местните жители не разполагаха с разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура", все пак те решиха да блокират движението по главния път за кратко.

До задръствания и сблъсъци с полицията не се стигна.

Протестиращите изразиха опасенията си, че с изграждането на кариерата ще се наруши екологичното равновесие в региона. След това хората се изтеглиха пред сградата на общината в Едрево.

В понеделник селските кметове и представителите на Инициативните комитети ще поискат среща с областния управител Димитринка Петрунова.

Ако и след това исканията им не бъдат чути, жителите на седемте засегнати села се заканиха, че ще блокират друг главен път - този между селата Дълбоки, Оряховица и Братя Кунчеви, а на по-късен етап и прохода Хаинбоаз.

Недоволните от изграждането на варовиковата кариера настояват решението на МОСВ, с което се одобрява инвестиционно предложение за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла" в землището на трите села, да бъде отменено.

Други новини от Стара Загора