Бакалов: Аршинът за България и другите страни от ЕС за бежанците трябва да е еднакъв
Бакалов: Аршинът за България и другите страни от ЕС за бежанците трябва да е еднакъв / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Над 10 каналджии са заловени от органите на Гранична полиция за последните 12 дни. От тях един е турчин, останалите са български граждани, сред които и една жена. Това съобщи в Казанлък МВР министърът в служебния кабинет Йордан Бакалов.

Той призна за увеличение на натиска на „зелената" ни граница за преминаване на българска територия на големи групи хора, намиращи се на турска земя, но не и за увеличение на бежанския поток.

„Виждаме ги от далеч и сигнализираме на турските колеги, те си ги връщат обратно", каза министър Бакалов. Според него е нужно да се обезпечи цялата територия на „зелената" ни граница, освен със специални ограждения, но и с видеонаблюдение, като уточни, че това било „само идея на служебния кабинет, а същинското политическо решение за това следва да се вземе от следващото правителство".

Около 7,5 млн. лева ще струват 60-те километра телени ограждения на „зелената" ни граница с Турция, поръчани от предходния кабинет. Съоръжението обаче още не готово цялостно и не е прието.

Министър Бакалов бе категоричен, че „аршинът за България и другите страни от Евросъюза по отношение на бежанците трябва да е еднакъв". Нито един бежанец, явил се на контролно-граничен пункт Българя не е върнат, допълни той.