Потомствени рибари  ще посрещат в автентична атмосфера туристи в Ченгене скеле
Потомствени рибари ще посрещат в автентична атмосфера туристи в Ченгене скеле / netinfo

Емблематичното рибарско селище край Бургас Ченгене скеле ще бъде ревърнато в туристическа аткракция след реконструкцията, която предвижда Община Бургас. Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си да бъдат заменени от автентични рибарски хижи. Ще се запази и легендарната местна кръчма.

„Автентичния дух на рибарско селище Ченге Скеле ще бъде съхранен, стартираме серия инициативи, които ще превърнат това уникално място в едно от най- посещаваните от жителите и гостите на града. В същото време ще се запази и поминъка на потомствените рибари, които дълги години живяха в притеснение за статута си в селището“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Община Бургас провежда и процедура по промяна на предназначението на земи и гори от държавен горски фонд за осигуряване на възможност за изграждане на елементите на техническата инфраструктура,уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки.

Изготвен е и в процес на съгласуване подробен устройствен план за реконструкция и модернизация с цел изграждане на ново рибарско пристанище като допълнителна част към рибарското селище северно от него. В зоната на новото пристанище ще се реконструира и удължи съществуващото пристанишно съоръжение,ще се осигурят допълнително около 110 места за акостиране на рибарски съдове,ще се изградят обслужващи сгради и съоръжения за обслужване на плавателни съдове и първична обработка и изкупуване на улова,отговарящи на европейските изисквания.Пристанището ще обхване площ около 10 хил. кв.м., включително с довеждащ път.Инвестиционното намерение е изцяло съобразено с изискванията на действащото законодателство.

Средствата необходими за проектиране са заложени в тазгодишния бюджет на Бургас.