Две оставки паднаха в ДКЕВР
Две оставки паднаха в ДКЕВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Две оставки паднаха в ДКЕВР
74516
Две оставки паднаха в ДКЕВР
  • Две оставки паднаха в ДКЕВР

Ден след като служебното правителство поиска оставките на председателя и двама от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, все пак Боян Боев и Лиляна Младенова освободиха постовете си.

Съобщението за промените в независимия орган, регулиращ енергийния пазар, дойде от ресорното министерство, въпреки че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се назначава от енергийния министър.

Другият комисар, чието напускане бе поискано, Еленко Божков е отстранен поради конфликт на интереси, което бе уточнено пред Дарик лично от него.

Божков категорично отрече да има конфликт на интереси, но подчерта, че още от встъпването в длъжност на служебния кабинет върху комисията се оказва цялостен натиск. Божков е категоричен, че сформирането на Енергиен борд противоречи на европейските директиви и поставя под въпрос независимостта на енергийния регулатор.

Часове преди енергийното министерство да съобщи за оставките на Боян Боев и Лиляна Младенова, както и за отстраняването на Еленко Божков, въпреки че то не отговаря за състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, комисарите отказаха да напуснат постовете си и бяха категорични, че ефектите от работата им за стабилизиране на енергийната система ще се видят след години, а не веднага.

Въпреки това от енергийното министерство обявиха, че оставки са подадени след разговори със служебния министър Васил Щонов. Пред Дарик Еленко Божков съобщи, че Боян Боев не е в добро здравословно състояние, а самият Божков е провел разговор по телефона:

"Нямам конфликт на интереси. Съществени разлики между това, което ние сме предприели като стратегия и исканото от служебното правителство, не се наблюдават. А ако има такива, то бихме могли да ги обсъждаме. Нищо драматично не би могло да се случи с цената на тока, освен ако не се защитават нечии корпоративни интереси. Комисията не е защитавала корпоративни и партийни интереси. От момента на конституиране на служебното правителство обаче имаше непрекъснат и брутален натиск - за непрофесионализъм, лоша експертност, политическо говорене".

Вчера Енергийният борд бе оглавен от вицепремиера Екатерина Захариева

"Как се връзва това нещо с независимостта на ДКЕВР?", попита Еленков.

Създаването на Енергиен борд беше поискано от президента Росен Плевнелиев, като преди назначаването на служебното правителство идеята бе подкрепена от представители на бизнеса.