ТФ Партньори научи над 700 испанци да играят български хора
ТФ Партньори научи над 700 испанци да играят български хора / netinfo

Танцьорите от ТФ „Партньори"- Кюстендил се завърнаха след успешно турне в Испания. Повече от две седмици те посветиха на популяризирането на българския фолклор на испанска земя. След силните изяви в област Астуриас (северна Испания), кюстендилските изпълнители се отправиха към Каталуния, където участието им стартира с участие в зала в Лес Пресес.
„Невероятно е усещането да видиш над 700 човека, които преди това дори не са чували за България, да танцууват Ръченица, Право хоро, Малешевско хоро и други традиционни наши танци. Още по-сериозно бе предизвикателството да задържим интереса и да овладеем над 150 деца на възраст от 3 до 16 години, които в края на организирания от нас урок по български народни танци се забавляваха сърдечно и справяха успешно със сложните неравноделни ритми", споделят от "Партньори".

Българските танцьори организираха и проведоха трета работилница, предназначена за професионални и любители танцьори от различни краища на света, заявили интерес да изучават български хора. За 90 мнути, те успяха да усвоят седем български хора. Участниците са изразили задоволство си от срещата с българския фолклор и са споделиха, че искат да посетят нашата страна.
„Има неща, които е трудно да се опишат, те трябва да се преживеят. Такъв е и фестивала за музика и танци в Лес Пресес. Преплитане на различни култури от петте континента! Цветове, традиции, костюми, ритми, различни музикални инструменти... истинска палитра!", споделят кюстендилските танцьори.


Българската група имаше съвместни концерти в региона, където българските ритми се преливаха в танците на групите от Боливия, Замбия, Сибир, Доминиканска република, Мексико и Полша.

Изключително успешен е самостоятелния заключителен концерт в Олот, където е присъствала група българи, живеещи в региона и дошли, за да се порадват на родния си фолклор.


Музикалния съпровод на „Партньори" също бе изключително атрактивен. Освен дългогодишния корепетитор на групата - Румен Васев с акордеон, танцьорите заложиха на традиционната българска гайда, в изпълнение на младия талант Радослав Петаков, както и на звучните тъпани на братя Пищолски - победители от „Пеещи семейства" в шоуто на Слави Трифонов.