Оланд: Башар Асад не може да бъде партньор в борбата с тероризма
Оланд: Башар Асад не може да бъде партньор в борбата с тероризма / БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад не може да бъде партньор в борбата с тероризма в Сирия и Ирак, където джихадистите контролират обширни райони, предупреди френският президент Франсоа Оланд, предаде Франс прес.

Сирийският конфликт се прехвърли в Ирак - страна, вече подложена на разделения, междурелигиозни вражди и нестабилност, а "Ислямска държава" се възползва от хаоса, защото тероризмът винаги се храни от него, изтъкна френският президент на традиционната годишна среща с френските посланици в реч, в която очерта насоките на дипломацията.

"Тази групировка заплашва както Багдад, така и Иракски Кюрдистан, напада малцинствата, християните в Ирак, язидите и други", добави той, припомняйки, че Франция е доставила оръжия на "силите, борещи се на първа линия срещу "Ислямска държава". "Необходим е широк съюз, но нещата са ясни: Башар Асад не може да бъде партньор в борбата с тероризма, той е обективен съюзник на джихадистите", подчерта Оланд.

Френският президент припомни също, че е предложил да се организира международна конференция в Париж веднага щом бъде съставено новото иракско правителство. Целта ще бъде да се координират международните действия срещу "Ислямска държава", хуманитарните планове, плановете в областта на сигурността и отбраната.

В речта си пред посланиците Оланд поиска от ООН да организира силна международна подкрепа за либийските власти, за да могат те да възстановят страната. Ако не направим нищо сериозно, нищо в политически или международен план, тероризмът ще се разпространи из целия регион, предупреди френският държавен глава. Той не уточни какви форми може да приеме помощта на ООН за Либия.

Либия ни притеснява силно, призна Франсоа Оланд, напомняйки, че страната е в пълен хаос, че в момента в нея има два парламента, две правителства, а в южната й част действа формация от терористични групи, която чака да се намеси. "Франция иска ООН да организира изключително силна подкрепа за либийските власти с цел възстановяване на държавата", подчерта той.

Източник: БТА