Кой и защо е решил да има толкова много видове паста?
Кой и защо е решил да има толкова много видове паста? / Thinkstock/Getty Images

Кой и защо е решил да има толкова много видове паста? Нали всички се правят от едно и също тесто?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Съществуват около 60 вида пасти. Спагетите и макароните са най-известните. Но вие знаете още - фарфали, тортелини, равиоли. Но има и напълно неизвестни по нашите ширини, като букатини, които са мънички гайчици или каватапи. Те са тирбушончета. Триполините - смачкани по средата звездички. Тобините са дълги тръбички и така нататък. Всякакви видове имаме. Но защо? Работата е в соса. На всички тези форми съответстват различни по консистенции и тежест сосове. Някой трябва да задържат соса в тях, други трябва само да бъдат докоснати от него. Ето защо безобразното приготвяне, на каквато и да е паста, с какъв да е сос е тотално погрешно от кулинарна гледна точка. Нещата са изключително свързани.

По нашите географски ширини сравнително отскоро започнахме да внимаваме с пастата и соса. Преди на спагетите или макароните просто се добавяше кетчуп, да не кажем случаите със захар и сирене, или пък се забъркваше някаква тежка допълнителна манджичка на доматена основа, която после човек трябва да си изгребва с лъжичка. Между другото лъжицата няма място при спагетите. Това, че се сервира допълнителна лъжица, за да си ги навиваш в нея е пълна глупост. Американска измишльотина. Никой италианец не прави така. Но да се върнем на формите и сосовете. И е време да шибнем здрав шамар на една заблуда, че пастата трябва да се вари във вода с олио, за да не слепвала. Глупости. Сега ще обясним защо.

Водата и олиото не се понасят, както знаете, и не могат да се смесят. Когато сложите олио във водата за спагети от остава на повърхността. Но когото водата ври, вие не забелязвате това и си мислите, че се случва някакво химическо чудо. После прецеждате сварените спагети. И какво става с мазнината? Тя полепва по тях. Няма лошо, ако ще ги ядете така - спагети с олио, моля. Но човек най-вероятно си е приготвил някакъв сос, който да проникне в деликатната семолина. Така се нарича брашното за паста. Когато пастата е мазна сосът се стича на дъното на чинията и следва доброто старо гребане и топене, което не е най-елегантния начин за ядене на паста. Такива работи с пастата, формите и варенето.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук